На 15 декември рожден ден празнува оперната ни прима Райна Кабаиванска. Родена през 1934 година в Бургас, тя се нарежда сред най-значимите сопранови гласове в света през втората половина на XX век.

За своята бляскава кариера тя има редица награди и отличия, сред които Кавалер на Ордена на Италия, музикант на годината и най-популярна личност на Италия.

През своята забележителна кариера тя пее в операта "Ла Скала", която е сред най-престижните световни оперни театри. Звезда е на нюйоркската Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън и Карнеги хол.



Ето най-любопитното за живота на оперната ни прима:

Израства във високо образовано за времето си семейство. Баща й е ветеринарен лекар, писател, поет и университетски преподавател, а майка й - учителка по физика.

Още от малка започва да се занимава с музика, като свири на пиано и да пее в детски хор. По-късно завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория "Панчо Владигеров".

Прави своя дебют на голямата сцена през 1957 година в операта "Евгений Онегин" в София.

През 1958 година тя печели стипендия за специализация и заминава за Италия.

Дебютът на Кабаиванска през 1961 г. в Миланската скала поставя началото на блестяща й кариера.

През 1994 година е отличена с "Орден Стара планина".

В своята кариера тя е носител е на многобройни награди: Белини – 1965 г., Viotti d’Oro – 1970 г., Пучини – 1978 г., Илика – 1979 г., Монтеверди – 1980 г., Призът на Академия „Медичи“, Лоренцо Великолепни – 1990 г., Голямата награда „Един живот, посветен на музиката“, Венеция – 2000 г. и други.

Doctor Honoris Causa на Нов български университет за принос към световната музикална култура.

Тя се занимава и с благотворителност, като основава фонд "Райна Кабаиванска", който отпуска стипендии за млади български таланти.

Професор от музикалната академия в Сиена, Италия, пише dnes.bg