Юбилеен концерт “Рицарят на операта” в памет на 80-годишнината от рождението на големия български оперен артист Маестро Никола Гюзелев ще зарадва ценителите на оперното изкуство в Зала 1 на Националния дворец на културата (НДК).

Той ще се проведе на 13 декември (вторник) от 19:00 ч. и е централен акцент в програмата на тазгодишното издание на Новогодишен музикален фестивал (НМФ). Музикалната програма е подбрана прецизно и включва арии и дуети из опери на Белини, Верди, Пучини, Понкиели, Бойто, Джордано и Мусоргски.

Участие в концерта ще вземат изявени български, македонски и италиански изпълнители, сред които: Бойко Цветанов (тенор), Калуди Калудов (тенор), Марян Йованоски (баритон), Николай Кърнолски (бас), Франческа Патанé, (сопран), Даниела Дякова (мецосопран). Диригент ще е изтъкнатият италиански майстор на палката Маестро Донато Ренцети. Участват още Софийската филхармония и

Национален филхармоничен хор “Светослав Обретенов” с диригент Славил Димитров.

Концертът се организира съвместно от Фондация “Никола Гюзелев” и НДК и е част от голямото юбилейно честване в памет на рождението на големия български бас.



На специална пресконференция съпругата на Никола Гюзелев - Анна Мария Гюзелева – представи всички акценти в тазгодишните чествания в памет на големия български бас.



Италия дължи много на Гюзелев и на неговото изкуство, сподели Луиджина Педди – директор на Италианския културен институт и допълни: „Гюзелев бе един съвършен артист. Това, което съм чувала за маестрото, и силно ме е впечатлявало, е неговата гордост от корените му и същевременно дълбоката любов към Италия“.

Юбилейна изложба от снимки и афиши на Маестро Никола Гюзелев е друго събитие, което организират Националният дворец на културата (НДК) и Фондация “Никола Гюзелев” в рамките на голямото честване. Изложбата ще бъде открита на 2 декември (петък) от 18:00 ч. и може да бъде разгледана всеки ден до 6 декември в Мраморно фоайе на Двореца. Тя ще бъде съставена от снимки на Никола Гюзелев, персонални афиши и афиши от спектакли. На откриването ще има и прожекции на арии, показвани за първи път в България.

В НДК ще бъде представен и новият биографичен роман за Никола Гюзелев „Щрихи към портрета на Никола Гюзелев“ на издателство “Стефан Добрев”, чийто автор е Владимир Гаджев. Книгата отразява присъствието на Маестрото с български репертоар и поставя паралел със съвременните изпълнители.

Хилядите почитатели на Маестрото ще бъдат зарадвани и с монографията-албум “Рицарят на операта”, която е съвместно издание на Национален дарителски фонд “13 века България” и Фондация “Никола Гюзелев”, както и със стихосбирката на Анна Мария Гюзелева, посветена на съпруга й – „А душата знае”, в която са включени и картини на Никола Гюзелев /издателство “Българки писател”/.

Юлиана Маринова – музикален продуцент от „Гега Ню“ - представи диска, озаглавен „Живот в музика“, който също е посветен на маестрото. В него са подбрани най-емблематичните арии от негови изпълнения. Сътрудничеството между Гюзелев и продуцентската къща започва точно преди 20 години, когато бива издаден първият диск с оперни арии на певеца.

Юбилейните събития, посветени на Никола Гюзелев през 2016г., са под патронажа и с подкрепата на Министерството на културата на България, на Националния дворец на културата, на Българска Академия на науките, със съдействието на Италианския Културен Институт и на Италианското посолство в София, на Българския Културен Институт в Рим, на Генерално Консулство на България в Милано и Посолство на България в Рим, на Асоциация ''Артемидия'' Италия, на Римската Художествена Академия-РУФА, на Българския културен Институт в Страсбург Франция, с подкрепата на Фирма „Свилоза“ България, на Постбанк България, на Корале „Джузепе Верди’’ - Парма, на Община Павликени, Община София, с медийната подкрепа на БНТ, БНР, Радио Ватикана и др.