С първа награда в категорията „Репортажи“ журито на VI Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“ отличи журналистическата работа на БНТ Пловдив.

„Флашмоб, фестивални дни и нощи“ разкрива магическата атмосфера на фестивалите в европейската столица на културата през 2019-та - Пловдив. В уникалната историческа и архитектурна среда, на един от най-старите европейски градове, екипът на телевизионния център в Пловдив е заснел пленяващи окото музикални и театрални улични представления, част от програмата на кукления фестивал, който се провежда в града под тепетата.

Също с първа награда, но в категория „Детска сцена“ е отличена продукцията на БНТ Русе „Детство мое, първо и последно“. Режисьор на наградената продукция е Светла Бъчварова, а оператор - Николай Лазаров. Фестивалното жури мотивира своя избор с оригиналния подход към телевизионната реализация на концерта на Детския ансамбъл при Фолклорен танцов театър "Найден Киров" - гр. Русе, с главен художествен ръководител Богдан Донев.

Още две продукции на БНТ Пловдив са носители на отличия в своите категории. Сред най-добрите клипове журито на Международния фестивал на музикалните открои видеото „Заедно„ / “Together“. То разказва за първите творчески вълнения на осемгодишни артисти, които създават свой училищен мюзикъл. Виктор и неговите връстници посещават „вълшебната стая на госпожа Опера“ - образователен проект на Държавна опера Пловдив за деца. Надниквайки зад кулисите на спектаклите и изучавайки хармонията на оркестъра, малките артисти разбират смисъла на партньорството, подкрепата и значението на думата „заедно”.

В категория „Концерти и спектакли“ продукцията на БНТ Пловдив „Дни на музиката в Балабановата къща“ спечели трета награда. Документалният филм в две части, представя най-значимите събития и изпълнители, участници в международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. В центъра на журналистическия разказ са някои от най-значимите български музиканти, които концертират по световните сцени: Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска, Албена Данаилова, Мила Георгиева, проф. Марио Хосен, Елмира Дърварова и много други. Втората част на филма е посветена на българската оперна прима Райна Кабаиванска, която лед 15-годишно прекъсване представя на сцената на Античния театър в Пловдив възпитаниците на своя майсторски клас. Вълнуващи са спомените и за малката къща на дядо й в пловдивския квартал Кършияка и за бащата на оперната прима, който запалва в нея „божествената искра на музиката“.

В конкурсната програма взеха участие общо 18 продукции. Филмите-концерти, включени в програмата на VI Международен фестивал на музикалния филм бяха прожектирани на площада във Велинград и събраха многобройна публика.
Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“ се организира от Община Велинград, Исторически музей Велинград и Международна фондация за българско наследство „Професор Петър Детев”. Тазгодишното издание на конкурса бе посветено на двете важни годишнини, свързани с патрона на фестивала - именития оперен певец Николай Гяуров - 85 години от рождението на Николай Гяуров и 10 от неговата смърт.