Широко дискутираният филм ''Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС'', чийто копродуцент е Деси Тенекеджиева получи ново ценно признание на Фестивала на независимото кино в Берлин.

Авторите и продуценти Мина Милева и Весела Казакова бяха отличени с най-елитната награда за режисура в остра конкуренция с филми от целия свят. Това е фестивал на независимите и ниско бюджетни филми, който се провежда по време на Берлинале и е като контрапункт на блясъка и високо бюджетните продукции.

Ето какво сподели Деси Тенекеджиева:

“Изключително съм горда с тази поредна награда на Мина Милева и Весела Казакова, защото само преди дни получихме и Royal Reel Award 2015 от Canada International Film Festival. Това е повече от една добре разказана история. Повече от филм. Това е филм - кауза. Кауза, която реабилитира смисъла на един човешки живот, смисъла на изкуството и на това да бъдеш истински творец .Чудесен и емоционален  филм, направен с много любов ЗА аниматора Антоний Траянов, а НЕ против Доньо Донев и чуждестранната публика оценява високо това.  Скандалите около "Чичо Тони" у нас, за съжаление показват, че и в наше време, все още има хора, които се стряскат от абревиатурата ДС. В 21-ви век в България да се цензурира и да се оказва такъв натиск над филм и екипа му е кощунство! Въпреки всичко, лентата бе селекционирана на едни от най-престижните кино фестивали и форуми в света и продължава да печели и вълнува все повече зрители. Това е единственият български документален филм, избран от Американския Филмов Институт за “Най-доброто от Европейското кино” във Вашингтон 2014. Селектиран бе в състезателните програми на А-категория фестивали като Варшава и Кайро, с премиера в Сараево, следвани от Монреал, Триесте, Астра Румъния, Рига, Берлин, Загреб, Ванкувър, Бирмингам, Вилнюс и др.”

Като жест към българската публика, екипът реши да пусне „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС”  безплатно в YouTube само за територията на страната ни, тъй като филмът продължава  да пътува по световни кино форуми.