Произведението Children’s play (Детска игра) на българската авторка Вержиния Маркарова е вече част от фонда на Джъдзянгски Музей на Изкуствата.

Работата е била откупена по време на Първото Триенале на Изкуството на Нишката/ Нишково Изкуство, което се проведе през септември 2013 година в гр. Хангджоу, Китай.

Събитието бе организирано от Китайската художествена академия, гр. Ханджоу и Институт Върбанов, а подбраните за участие автори са утвърдени, световно известни имена, работещи в областта на меката скулптура и текстила в пространството, видео арт, ленд арт, пърформанс, инсталация. Те експериментират умело както с различните материали и техники, така и с възможностите за овладяване на пространството и докосване на съзнанието на зрителя.

Освен д-р Вержиния Маркарова от българска страна в изложението са взели участие творби на проф. Марин Върбанов и Христо Явашев – Кристо, които също са станали притежание на музея.

*Вержиния Маркарова

“Китайската сцена се разви много бързо през последните десет години. Построиха се много музеи за съвременно изкуство в цял Китай, които дадоха сериознo основание за формирането на нови световни арт центрове и обмен на културни идеи между Изтока и Запада. Китай би могъл съвсем скоро да се окаже най-големият пазар на изкуство, който да диктува правилата, по които да се формират посоките в изкуството”, заяви Десислава Монева, директор и основател на Арт Център Юзина.



На тази изложба са включени автори и творби, които тръгват от източника на текстилното изкуство – нишката, стигат до абсолютно отдалечаване от нея, използвайки уникалните си методи на изразяване и засягат множество социални и глобални проблеми. Тя представя многообразието на търсенията на съвременното изкуство в посока на боравенето с нови източници на идеи, материи и форми на изразяване.

Снимки: Архив на Вержиния Маркарова