На 27 април четем „Човекът от остров Луис” на Питър Мей, стряскащо интелигентен и завладяващ психологически трилър, достойно продължение на „Черната къща”!

„Човекът от остров Луис“ (превод: Деян Кючуков, 328 стр., цена: 18 лв.) е книга 2 от феноменалната трилогия за остров Луис, увенчана с куп престижни отличия.

Героят от Черната къща, детектив Фин Маклауд, се завръща на родния остров в опит да залепи парченцата от разпиляното си минало и да намери душевен покой. Но вместо това неволно бива въвлечен в разследване на ново убийство. Мумифициран труп на човек, убит по особено жесток начин, е изровен от торфените блата на острова.

Следите отвеждат към Тормод Макдоналд – възрастен фермер с напреднала деменция и баща на бившата любима на Фин, Маршели. Брилянтно заплетената мистерия поема по неведоми пътища и стига до спомена за друга една изживяна любов… с неочакван край. Описанието на атмосферата на острова е толкова обсебващо и провокативно, колкото и самият сюжет. Ако вече сте прочели „Черната къща”, знаете, че финалните страници на „Човекът от остров Луис” ще ви оставят без дъх.

Шотландецът Питър Мей се превърна в истинска сензация - книгите му се продават в милионни тиражи във Великобритания и по света, а трилогията за остров Луис му донесе редица награди за литература в Европа и Америка. „Черната къща“ – първата част от поредицата, – която излезе най-напред във Франция, е определена от вестник „Юманите“ като „шедьовър“. Тя му спечели няколко отличия, сред които Наградата на френските читателите „Сезам“ за най-добър криминален роман за 2011 година, „Книга на годината“ 2011 на британския сайт за криминална литература и трилъри, както и американската награда „Бари“ за криминален роман на годината за 2013-а година. „Човекът от остров Луис” спечели голямата награда на читателите на френския ежедневник Le Télégramme и международния приз на фестивала в Коняк, Франция.