Lionsgate, които тази есен представят екшън приключението Игрите на глада: Възпламеняване,  официално съобщиха, че актрисата Натали Дормър поема ролята на Кресида в третата  и четвърта част на филмовата поредица „Игрите на глада“ – „Игрите на глада: Сойка – присмехулка“.

Младата англичанка, която играе Марджери Тирел в сериала „Game of Тhrones” по HBO, и която ще видим във филмите „С пълна газ“ и „The Counselor” тази есен, е позната на кино-зрителите и с участието си в „Капитан Америка: Първият отмъстител“ (2011 г.).

Кресида е режисьорката, която гради образа на Сойката-присмехулка. Тя е с бръсната глава, татуирана със зелени лиани и ще е един от ключовите персонажи в последните два филма за Катнис Евърдийн (Дженифър Лорънс). Продукциите, които се очакват по кината съответно на 21 ноември 2014 г. и 20 ноември 2015 г., обхващат третата част от хитовия роман на Сюзан Колинс „Игрите на глада“. Под режисурата на Франсис Лорънс, филмите проследяват борбата на Катнис Евърдйн, която повежда окръзите на Панем на бунт срещу тираничния и покварен Капитол. Във времето, в което войната, която ще реши съдбата на Панем ескалира, Катнис ще трябва сама да разбере на кого може да се довери и какво трябва да бъде направено, залагайки всичко, на което наистина държи.

Преди новините за новото попълнение в екипа на „Игрите на глада“, от Lionsgate и Republic Records обявиха, че на 6 септември ще излезе саундтрака на Игрите на глада: Възпламеняване, а първото парче от него ще е песента „Atlas” на британците Coldplay. Любопитно е, че за първи път от основаването си през 1996 г., носителите на множество награди, сред които „Грами“, „Брит“ , MTV Video Music awards и др.,  записват музика за филм.

„Изпитвам огромно уважение и възхищение към Coldplay и всички сме впечатлени колко добре успяха да влязат в тeмата и идеите на филма.“, разказва за съвместната работа с групата режисьорът Франсис Лорънс. „Непоколебимата им страст и вълнение към проекта, превърна сътрудничеството ни в специално изживяване. Нямаме търпение да споделим тяхната музика с публиката по света.“

„За нас е  чест, че Coldplay, една от емблематичните рок групи на нашето поколение, ще изпълни първата песен от саундтрака на Игрите на глада: Възпламеняване“, споделя Трейси Макнайт, ръководител на звеното за филмова музика в Lionsgate. “Фактът, че Крис Мартин е голям фен на книгите, прави сътрудничеството ни още по-значимо, а участието на Coldplay подчертава нивото на артистите, които сме поканили за създаването на един наистина силен саундтрак“.

Монти Липман, председател и главен изпълнителен директор на Republic Records, допълва, че: "Творческият съюз между Coldplay и кинопоредицата „Игрите на глада“ ще създаде ниво на вълнение с епични размери.“

Обявяването на сътрудничеството с Coldplay е първата от поредица дългоочаквани новини за присъединяването на нови изпълнители, които се очаква да бъдат разкрити през следващите седмици.

Във втория филм от трилогията „Игрите на глада“ по едноименния роман на Сюзан Колинс -Игрите на глада: Възпламеняване, който ще видим след по-малко от три месеца, Катнис Евърдийн и Пийта Меларк се завръщат у дома като победители от 74-те Игри на глада. Победата означава да напуснат семействата и най-близките си приятели, за да поемат на „Турнето на победителя” през всички окръзи на Панем.

По време на обиколката Катнис усеща, че искрата на нейното неподчинение е възпламенила недоволството в няколко окръга, където се надига бунт. Въпреки това, Капитолът продължава да държи гнева под контрол, тъй като Президентът Сноу вече е започнал подготовката на 75-те юбилейни Игри на глада. Провеждани на всеки 25 години, с неочакваните си правила те заплашват да променят Панем завинаги.

Игрите на глада: Възпламеняване участват Дженифър Лорънс, Лиъм Хемсуърт, Сам Клафлин, Джош Хъчерсън, Елизабет Банкс, Уди Харелсън, Лени Кравиц, Филип Сеймур Хофман, Станли Тучи, Доналд Съдерланд, Уилоу Шийлдс, Джена Малоун, Джефри Райт, Стефани Ли Шлунд, Алън Ричсън, Мария Хауел, Роджър Митчъл, Бруно Гън, Мита Голдинг, Лин Коен, Аманда Плъмър и др. Режисьор на филма е Франсис Лоурънс (“Аз съм легенда”), а продуценти са Нина Джейкъбсън и Джон Килик.

Световната гала премиера на Игрите на глада: Възпламеняване ще се състои на 11 ноември в Лондон, а официалната световна и българска премиера на филма е на 22 ноември 2013 г. в кината, IMAX и на 4DX.