"Никога не вярвай на това, което виждаш, преди да погледнеш през очите на другия" е посланието, което отправя автора на най-новата фото книга, издадена на книжния пазар у нас от "Сиела". След успеха на „Далечни песни“ с автор и фотограф Маргарита Русева по идея на Раймондо Варсано, двамата творци отново колаборират в необичаен проект – „Context“.

Изданието оживява като необикновена фото-книга, вдъхновено от привидните значения и възприятия, които ни определят. Обектите в кадър са толкова разнообразни, колкото е и светът, който ни заобикаля. Откровена, философска, забавна и същевременно красива, произведението подслонява 28 концептуални фотографии, всяка една от които е подчинена на различията и нюансите, които собствените ни съдби носят.

Ще ви срещне със загадъчна „Пришълка“, ще ви събуди в „8 и 1/2 a.m.“ и най-вече моментално ще ви направи част от един понякога тъжен, често смешен, но винаги завършващ с отворен край разговор.

"Всяка снимка разказва история, изразява определено виждане за смисъла на битието – от идеята и мястото на красотата до любовта и страховете ни от нея. Въпросите са много, отговорите – повече. А най-лесният начин да се намерим по пътеките, по които собствените ни концепции ни водят, е да споделяме и да говорим, за да се научим да се разбираме. И да осъзнаем, че светът е по-шарен и разнообразен, отколкото предполагаме", разясняват авторите.

На 19 декември от 19:00 ч. в столичната галерия „Аросита“ (ул. „Врабча“ 1), Маргарита Русева и Раймондо Варсано ще представят изложба с 28 цветни фотографии от книгата, а великолепният Леонид Йовчев ще се опита да надскочи собствения си контекст. Как? Ще разберете, като бъдете гости на ивента с вход свободен. Самата изложба пък ще бъде достъпна до 31 декември включително.

Раймондо Варсано е писател. Автор е на книгата с разкази „Натам, нанякъде“. Награждаван е от Съюза на българските писатели. Превеждан е на английски, руски, френски и чешки език. Под печат е сборникът му с разкази „Някой те обича“, детската книга „Среднощна дъга“, както и „Детска книга за мъдри деца“.

Маргaрита Русева е фотограф и автор на книгата „Далечни песни – образи и думи от Родопите“, която запечатва автентични разкази и черно-бели портрети на хората от Родопа планина. Книгата излиза от печат през 2014 г. от издателство „Сиела“ като луксозен албум на български и английски език. Проектът е осъществен с грант от Министерство на културата и нюйоркската фондация „Хемимонт“. Нейни фотографии са представяни в самостоятелни изложби в престижни галерии, между които галериите на Българския културен институт в Париж и Лондон, в галерия „Лейкшор“ – Чикаго, „Виваком АртХол”, Градска художествена галерия Пловдив и др. В момента Маргарита Русева работи върху третата си фотографска книга, посветена на Андалусия, която ще бъде представена от Институт „Сервантес“ през 2019 година.