Десетки хиляди левове може да прибере палавата Мис Баскетбол Александра Богданска.

Тя вече е обсъдила ситуацията с юристи и е решила да потърси правата си за грозните обиди и помията, която се изля в интернет върху името й, предаде "България днес".

Mис Национален отбор със сигурност няма да си тръгне с жълти стотинки при евентуален процес срещу Даниел Петканов, репортера от "Часът на Милен Цветков". Ако той не докаже, че тя е леко момиче, ще трябва да си плаща солено за медийната атака, а Богданска ще се събуди богато момиче.

Дългокраката красавица стана обект на подигравки в социалната мрежа и медиите, след като бившият й - Даниел Петканов, известен като Лудия репортер, разпространи текстове по неин адрес, в които я нарича "курва" и намеква, че е проститутка. Той бе безпощаден към приятелката си, която доскоро наричаше жената на живота си, и разпространи нейни интимни снимки от личния й мобилен телефон.



Скандалът се разрази в средата на август, след като репортерът на Милен Цветков хванал благоверната си в палав чат с италианец. Ровейки в телефона й, докато тя спи, той успял да открие и снимки на приятелката си в частния самолет на богатия чужденец. На една от тях двамата се целуват страстно, а на друг фотос италианецът е пъхнал пръст в устата на девойката, наподобяващо сексуална игра.

След скандала Александра бе приета в центъра по психично здраве в столицата с нервен срив. Там манекенката прекара няколко дни, след което бе изписана за домашно лечение със силни успокоителни, разкриват нейни близки. Девойката не е влизала в профила си във Фейсбук от 4 септември, тъй като не можела да понесе писанията под снимките си. Там познати и непознати я обиждат, правят вулгарни колажи и й се подиграват.



Александра е без мобилни телефони в момента, тъй като близките й искат да спасят психиката й. Лекарите са категорични, че Богданска е в нервна криза заради скандала, и са описали състоянието й в медицинско, което ще бъде предоставено в съда.

Богданска не очаквала подобна постъпка от гаджето си Петканов, особено след като той бил наясно с това какъв живот води един професионален модел, споделят близките й. През последните месеци Лудия репортер бил буквално изхранван от красавицата, която получава задоволителни приходи от работата си по снимки и участия в чужбина. Твърди се и че Александра искала да зареже Даниел и именно това го накарало да започне да проверява телефона й.



"Никой няма право да вреди на другия заради начина му на живот и да го подлага на подобно публично унижение", категоричен е адвокат Валентин Димитров от Стара Загора. Той е сочен за един от защитниците с работещ морален компас у нас, а името му нашумя, след като пое безвъзмездно защитата на изнасилената Мария Г., обвинена в убийството на рецидивиста Богдан Динев-Фаса. "В крайна сметка личният живот на това момиче си е само нейна работа, а тя дори не е била омъжена за въпросното момче. За какви задължения към любимия можем да говорим, след като нямат брак", пита риторично адвокатът.

Александра Богданска ще търси правата си по гражданско-правен път, както и по Наказателния кодекс. "В следващите 5 години момичето има право да пусне тъжба по член 54 от Закона за задълженията и договорите за "непозволено увреждане", вследствие на което тя е получила морални вреди и душевни терзания, които са имали негативно въздействие върху психиката й - отрицателни емоции, лишаване от радост и понижаване на самочувствието и публично унижение", обясни адвокат Димитров.

За подобни обиди, които ще се отразят на бъдещето на Богданска, гражданският иск може да достигне десетки хиляди, за да има дисциплиниращ ефект една евентуална присъда на Петканов.

Освен това Богданска ще се защити и на основа чл. 148 - за обида и клевета, изнесена в публичното пространство, във връзка с член 146 и член 147 от Наказателния кодекс за класическа обида и клевета. Когато заведе исковете си, Богданска не само ще може да бъде обезщетена за нанесените й неимуществени вреди, но и при всяко следващо деяние на Лудия репортер, с което уврежда момичето, той ще носи нова и гражданскоправна, и наказателна отговорност.