Полуголо момче върви по софийския булевард "Витоша", зад него оператор снима с камера как минувачите възмутено го сочат.

Мислят го за ексхибиционист, а той просто е провокативният репортер от "Часът на Милен Цветков" - Даниел Петканов.

В интернет го наричат "лудия репортер", като названието му тръгва още от първия му репортаж - разходка по боксерки в центъра на столицата.

Даниел Петканов никога не е имал намерение да се занимава с телевизия. Бакалавърската му степен е по "Политология" от УНСС, а преди две години завършва семестриално магистратура "Маркетинг". Остава му да защити магистърската си теза, но първо ще трябва да изчака една година, защото в момента е изключен административно.

"Има определен период между завършването и защитата на дипломна работа и аз преминах този срок, затова ме изключиха за година. А имаше шанс да ме изключат за 99 години по старите правила. Не знаех, че има такова нещо", смее се Даниел.

Той намира себе си за доста хубав и атлетичен, затова два пъти се явява на ежегодния конкурс "Мис и Мистър УНСС". Точно там се запознава с Милен Цветков.

През 2009 г. Петканов става втори, но на следващата година грабва титлата. Наградата включва участие в сутрешния блок на икономическата телевизия EBF, който по онова време се води от Цветков. Освен това журналистът е и част от 17-членното жури на конкурса за красота в УНСС.

"През цялото предаване имах чувството, че това беше нещо като тест. Милен ме караше да танцувам със синоптичката, постоянно ме провокираше", разказва Петканов.

След като блокът свършил, Цветков засипал победителя с въпроси.

"Занимавал ли си се някога с телевизия? Какво искаш да правиш точно? Лайфстайл, спорт?", интересувал се журналистът.

Дал му 2 дена да помисли, но преди да го изпрати, му показал клипче. В него френски журналист крещи на полицаи през мегафон. След това прави забранена маневра с колата си - минава двойна непресечена линия, засича 16-17 коли и с мръсна газ отпрашва покрай тях. Идеята на Милен Цветков е Даниел да прави точно такива провокативни репортажи.

Хрумва им в тях да правят анкети по улицата. Първата тема трябвало да бъде "Може ли да имаме жена президент", но на Даниел му дошла по-добра идея - да се разходи почти гол по централни столични улици. Цветков до последно не вярвал, че момчето ще го направи, и дори наблюдавал скришом заснемането на материала.

След 3 месеца работа в сутрешния блок започнал да обмисля напускане, защото като стажант нямал и заплата. Тогава негов приятел от фитнеса го убедил да се запише за кастинга на Слави Трифонов за водещи.

Минал няколко цедки, като през цялото време Милен Цветков го подкрепял и му давал съвети.

"Бях респектиран от Слави и това ме потискаше по някакъв начин. Дори Милен ми казваше: "Това не си ти! Ти трябва да го провокираш и не само него - всички. Дръж се арогантно", спомня си репортерът.

Месец след като приключил с участието си в риалити формата, Милен Цветков му се обадил, за да му каже, че води преговори с Нова тв и че иска да работят отново заедно. Идеята била да прави същите репортажи в "Часът на Милен Цветков" като в сутрешния блок. На няколко пъти се случило журналистът да накара репортера си да направи всичко отначало. По тази причина за първия месец Петканов напускал цели три пъти.

"Веднъж щях да правя репортаж за перверзниците в градския транспорт. Написах си сценарий, по който според мен трябва да станат нещата, купих си и шлифер", разказва Даниел.

Трябвало да излезе за снимки с екипа в 12 на обяд, но 10 минути преди това Милен му се обадил, за да му поръча съвсем различен материал. Било преди Великден. Тогава бившият министър на земеделието Мирослав Найденов направил изявление, че за да излезе по-евтин празникът за българите, е хубаво да се кооперират, т.е. да се съберат например няколко съседи и да си купят заедно агне.

"Лудият репортер" обяснил на шефа си, че репортажът няма как да се стане в обичайната му провокативна стилистика, освен ако не разходи едно агне по бул. "Витоша" и не пита хората дали биха се кооперирали с него за животното.

"Да, прави го", съгласил се Цветков.

"Ама как? Нямам време! Ти искаш сега да снимам, сега да монтирам и в 16 ч да го излъчиш. Няма как", отвърнал Даниел.

Милен Цветков обаче бил непреклонен.

"Казах "добре". Качих се, отписах си касетата, която ми беше зачислена, оставих си пропуска за телевизията при охраната, взех си колата и си тръгнах. Изключих си и телефона", обяснява репортерът.

След 2-3 дни трябвало да се върне до телевизията, за да си вземе шапката, планирана за репортажа за перверзниците. Въпреки опитите да не засича Цветков двамата се срещнали. Поговорили и Даниел останал.

"Много е готин. Хората си мислят, че е дръпнат и надменен, но той определено не е такъв човек", категоричен е Петканов.

С изключение на тези начални случаи Даниел се разбира чудесно с шефа си. Двамата дори са приятели.

Преди дни, когато правил жива връзка от "Попа", Милен му звъннал в рекламите и го попитал дали не го е напекло слънцето, защото не е достатъчно концентриран.

"Ти си ми като жена. Само като те видя, мога да ти кажа дали си ял, спал, кога си си легнал, даже мога по час да ти кажа какво си правил", казал Цветков на репортера си.

Макар понякога да отнася по някоя и друга груба дума от хората, участващи в репортажите му, Петканов често заформя и приятелства на улицата.

"С някои хора си разменяме телефоните или контакти във фейсбук. Случва се и да се видим след това", казва той.

И въпреки че се чувства прекрасно там, където е в момента, не изключва варианта някой ден да се занимава с нещо друго. Планове обаче не прави. Вече е разбрал, че колкото повече планираш нещо, което искаш, толкова повече се отдалечаваш от него, пише в. "24 часа".