Скандалната бизнесдама Дарина Павлова и нейният свекър Павел Найденов са сътрудничили на Държавна сигурност.

Това показва справката на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност, огласена вчера. Членовете на комисията са проверили общо 991 лица, организиращи хазартни игри у нас.

Мадам Мулти, както още наричат Дарина, става сътрудник на репресивната Държавна сигурност в самия край на социализма, малко преди строят да се срути. Тя е вербувана от Георги Петков на 17 април 1989 г., а регистрацията й е само 2 дни по-късно – на 19 април. ДС й дава псевдоним „Антена“. Практиката е била вербовчиците да налагат името, с което ще сътрудничи агентът.

Структурите, на които Дарина Павлова е помагала, са цели 3 – Първо, Трето и Шесто управление на Държавна сигурност. Публикуваната справка показва още, че нейният дом е бил място за среща на оперативни работници – т.нар. явочна квартира. Тя се е занимавала и с проучване на набелязани от службите лица.



Макар да няма данни какво точно е вършила Дарина, принадлежността й към службите лъсва от протокол, изготвен в началото на 1990 г., за унищожаване на събирани от нея секретни материали. Очевидно някой предвидливо е унищожил доносите, които тя е писала, така че следи не са оставени, пише "Всеки ден", цитира hotarena.net.

Хора от артистичните среди останаха потресени от изнесените данни. „Винаги съм я подозирала във връзки със службите. Тя бе от най-оборотните жени в края на социализма, явно са я хванали с нещо“, призна нейна колежка. „Уважавам Дарина, тя е много силна жена. Всеки има мотивация за себе си – днес всеки говори каквото си поиска. Може би са я накарали“, опита се да я защити Марта Вачкова, която е една от най-близките й приятелки още от ония години.

Не е изненада, че в публикуваната справка на доносници е името и на нейния свекър Павел Найденов. Той също е сътрудничел на властите в онези години като „съдържател на явочна квартира“. Бащата на Илия Павлов е вербуван от Иван Станков на 6 ноември 1980 г., като е регистриран на 12.11.1980 г. под името „Славяни“. Снет е от оперативен отчет 2 години преди отстраняването на Тодор Живков от власт. Свекърът на мадам Мулти е сътрудничил на Второ, Трето и Шесто управление на Държавна сигурност.



Сред обявените вчера имена е и това на бизнес дамата Нели Сандалска, която заемаше възлови длъжности в туристическата дейност на някогашната групировка „Мултигруп“. За нея вече е известно, че е вербувана в края на 1985 г., както и че е била агент с псевдонима „Ели“.

Любопитен е и фактът, че не само тя, но и всички останали членове на управителния и на надзорния съвет на „Гранд Хотел Варна“ са сътрудничили на службите допреди 25 години. Сред тях са Николай Господинов, Иван Стоянов, Дотко Дотков, Димитър Радоев и Васил Василев.

Томас Лафчис също е бивш агент на ДС и това е известно от септември миналата година, когато бе проверен от комисията в качеството му на кредитен милионер с дългове към „Биохим“. От последната изнесена информация става ясно, че е вербуван от Иван Иванов през 1980 г., като е регистриран под името „Високия“. Бившият президент на футболен клуб „Левски“ е сътрудничил на Четвърто управление, както и на Софийско градско управление на ДС. Работното му дело като агент е прочистено, но в личното има сведения за дейността му от водещите му офицери и разходни документи.

Името на бизнесмена Веселин Налбантов също изскочи от папките на ДС още през 2011 г., когато той се кандидатира за кмет на Несебър. Хотелиерът е вербуван през далечната 1978 г. и е снет от отчет едва през 1990 г. Името му вчера изскочи и сред лицата, организиращи хазартни игри.