За 17-ти пореден път в красивия пристанищен град Иския (Италия) от 14 до 21 юли ще се проведе Ischia Global Film&Music Fest 2019, който събира знаменитости от световната филмова и музикална сцена. В почетния борд на фестивала и тази година присъстват имената на Дарина Павлова, продуцента Ави Лърнър, както и италианската филмова легенда Франко Неро.

Шеф на фестивалното жури в Иския тази година ще е сценариста, режисьор и продуцент Стивън Зайлиан. Той е носител на наградата „Оскар“ за адаптиран сценарий за филма „Списъкът на Шиндлер“ през 1994г. Три пъти е бил номиниран за престижната статуетка за филмите „Пробуждане“, „Бандите на Ню Йорк“ и „Кешбол“. Един от най-търсените писатели в Холивуд написа сценария и за дългоочаквания филм на Мартин Скорсезе „Ирландецът“, който предстои да излезе в онлайн платформата Netflix, а главните роли се изпълняват от Робърт Де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши. Зайлиан създаде и хитовия сериал на HBO „Злокобна нощ“, който му донесе три номинации за наградите Еми.

В момента работи по нов тв сериал на Showtime, базиран на криминалните новели за Мистър Рипли, дело на световноизвестната писателка Патриша Хайсмит. Автор и режисьор е и на историческата драма на Amazon „Кортес“, продуцирана от Стивън Спилбърг. Минисериалът, чиято премиера предстои, разказва историята на испанския конкистадор Ерна̀н Кортѐс, оглавявал експедиция в началото на 16 век, унищожила държавата на ацтеките и поставила голяма част от Мексико във властта на Испания. В кожата на испанския завоевател влиза Хавиер Бардем.

Още една голяма филмова премиера предстои край бреговете на Неапол. Биографичната лента „Amazing Leonardo”, посветена на 500-годишнината от смъртта на художника Леонардо да Винчи, ще направи своята европейска премиера в Иския. Италианския актьор Лука Арджентеро влиза в ролята на Леонардо, а Сесилия Галериани (която е изобразена от да Винчи в една от най-известните му картини „Дамата с хермелина“) е изиграна от 22-годишната актриса Анджела Фонтана.