Най-малките певци от състава на вокална група „Радиодеца“ на Българското национално радио /БНР/, които са на възраст между 4 и 6 години, ще дебютират на сцената на Първо студио на радиото на 17 май.

Възпитаниците на диригента Илина Тодорова ще се представят самостоятелно песента „Часовници“,  създадена специално за радиосъстава от легендарния композитор и диригент  Вили Казасян.

По време на концерта, редом с утвърдили се като хитове творби на вокалната група, ще прозвучат и най-нови произведения написани специално за „Радиодеца“-та от композиторите Александър Текелиев, Любомир Денев, Васил Делиев.

Малките артисти са подготвили за своята вярна публика и специална изненада – песни от репертоара на световноизвестния италиански детски хор „Антониано“ /Италия/.

„Преди време, музикалният директор на певците от Болоня - Мариеле Вентре ми изпрати нотите на техни детски забавни песни, на които направихме български аранжименти и текст. Бих искала да подчертая, че две от мелодиите са отличени с първа награда от фестивала „Златната монета“ и са любими на италианските деца и публика“, разказва Илина Тодорова.

На проявата в Първо студио на БНР на 17 май, от 19:00ч., специални гости на сцената ще бъдат и вече порасналите радиодеца - Богдана Митова, участник в миналогодишното издание на „Гласът на България”, и Оливия Николова, възпитаник на НМУ „Л.Пипков”.

Детският музикален празник ще завърши с вечния хит  „Арлекино“ на Емил Димитров в нов аранжимент. Феерията от музика, творчество и красота ще бъде предавана от радио Бинар - БНР.

ЗА ВГ “РАДИОДЕЦА“:

Вокална група „Радиодеца“ е създадена  през 1990г. Основател и диригент е Илина Тодорова, възпитаник на ДМА “Панчо Владигеров”.

Първоначалният състав наброява 39 деца на възраст между 3 и 12 години. През годините, записаните песни за фонда на Българското национално радио са повече от 400, като 100 от тях са композирани специално за формацията от български автори.

Концертите на малките изпълнители са вълнуващо  изживяване както за публиката, така и за самите тях. Съставът е носител на Специалната награда за изпълнение на радиоконкурса “Пейте с нас”, участвал е в международния конкурс “Детски диск” под патронажа на програмата “Младежта среща Европа” , 50-годишнината на УНИЦЕФ, множество събития и концерти.

На последното си задгранично турне в Латвия  „Радиодеца“-та получиха висока оценка и признание от латвийския диригент, композитор и пианист Раймонд Паулс. Съставът има издадени седем самостоятелни албума.