Kavarna Rock ще обедини и тази година почитателите на тежката музика, като освен Deep Purple, на сцената ще излязат още 7 групи с утвърдено име в историята на рока.

На първи юни почитателите на хеви-метъла ще имат удоволствието да видят на сцената „Ария”, известни като „Източният Айрън мейдън“.

Бандата започва своята история с първия си албум, който излиза по време на „перестройката” през 1985г.

Песните на „Ария” отправят много послания, обхващайки теми като насилието, мъката, травмите от войната, както и надчовешки въпроси, като преживявания на душата извън тялото.

Важен момент за израстването на групата е разрешението за солови концерти през 1986-а, като до този момент право за изпълнение на тежка музика има само руската група „Куиз”.

В 1987г. се сформира "златният" състав на „Ария“, който записва албума  “Герой асфальта“. Този албум се превръща в хит, като от него са продадени над милион копия.

Следват още 4 албума на групата, а през 1997г. албуми "Смутное время" (на Маврин и Кипелов) и "АвАрия" (на Холстинин и Дубинин).

През 2002г. групата оглавява руското MTV с хита "Колизей", а през 2005-а „Ария” прави турне по случай двайсетгодишнината си.

Последното турне на групата е през 2012г.

В края на годината групата издаде и последния си албум "В жёлтом круге арены".

На втори юни пък се очаква още едно незабравимо руско изпълнение, този път в лицето на пънк-рок група "АЛИСА", чието  мото е: ”Не на войната! Правете рок-н-рол!”.

Рокаджиите ще зарадват публиката с песни от новия си албум „Саботаж”, като разбира се, няма да пропуснат да изсвирят и най-запомнящите се парчета.

Началото на групата е поставено през април 1983г. от Святослав Задерий, пианистът Павел Кондратенко, китаристът Андрей Шаталин и барабанистът Михаил Нефьодов.

През 1984 г. излиза първия им албум  - "Кривозеркалье". Една година по-късно групата сменя вокалиста с Константин Кинчев, който е известен и с изяви в руското кино. С новия вокалист идва албума "БлокАда" , а през 1989г. е записан и албумът "Ст. 206 ч. 2", който обаче е спрян поради цензурата в СССР.

"АЛИСА" поема завой в творчеството си, когато Константин Кинчев приема православието и групата започва да свири християнски рок.

Съставът постепенно се изменя, след като през 1993г. се самоубива китаристът на групата Игор Чумичкин, а през 2003г., напускат Михаил Нефьодов и Андрей Шаталин. На 25.09.2011г. "АЛИСА" издава седемнадесетия си албум „20.12”. Миналата година групата пусна „Саботаж”, който е оценен като най-добрия албум за тридесетгодишната история на "АЛИСА".

*Deep Purple

Организаторите на Kavarna Rock не са пропуснали да осигурят и женско присъствие на сцената, канейки Doro Pesch, която без съмнение е най-известната дама в hard and heavy историята. Немската рок звезда е известна и като вокалистка на бандата Warlock, но най-вече нашумява със соловата си кариера.

Първоначално свирейки с местни банди, Doro прави голяма крачка с Warlock и тяхното излизане на пазара в САЩ. Warlock са известни с албумите си Burning the witches, Hellbound, True as steel и др.

По това време групата търпи много промени и Doro остава единствения от първоначалните членове на групата. В този момент се решава на стъпката да продължи соло. През 1989г. излиза първият й самостоятелен албум Force Majeur, последван от успешни албуми в САЩ, които оглавяват и класациите в Европа.

През 93-а се появява Calling the wind – албум в различни версии за САЩ и Европа, който съдържа множество съвместния изпълнения на Doro и други музиканти, и поставя тенденция на дуетите в кариерата й. През 2008г. Doro прави концерт в Дюселдорф по случай присъствието й на сцената 25 години, пред публика от 9 000 души.

През октомври 2012г. на бял свят се появява последният албум на рок изпълнителката - Raise your first, който е записван в САЩ, Германия и Скандинавските страни. Doro ще зареди рок фестивала с избрани парчета, а организаторите вярват, че ще покаже още веднъж защо е известна като Metal Queen.

Няма да липсват и български рок групи, които да подгряват динозаврите. Kavarna Rock ще включи в събитието небезизвестната група "Черно фередже".

Групата е създадена през 1994г., с два издадени албума, продължава с изпълнения на живо и до днес. „Черно фередже” са известни с участията на хора от публиката по време на техни концерти, което превръща изпълненията на групата в един голям купон.

До тях ще застанат група "Аналгин", която стартира през 1999г. с участието на легендарния глас от "Ахат" – Звездомир Керемидчиев (Звезди).

Организаторите все още  пазят в тайна кой ще е хедлайнерът на първия ден от фестивала.

Промоционални билети, за двата дни на Kavarna Rock 2013, вече са пуснати за продажба в мрежата на Eventim, на цена от 70 лв.

Промоцията ще продължи до 31.01.2013г. , след което двудневният билет ще бъде на цена от 90 лв., а еднодневният - 60 лв.