Актьорът Ален Делон реши да се откаже от позицията си на доживотен почетен председател на Комитета Мис Франция заради недоволството на ръководството на конкурса за красота от думите му за крайнодясната партия Национален фронт.

Ален Делон, който е една от иконите на френското и европейското кино и е заснел стотина филма в 50-годишната си кариера, заяви пред швейцарски ежедневник:

"Националният фронт заема много важно място и аз одобрявам това, подкрепям го и го разбирам напълно".

Компанията Мис Франция съобщи в комюнике, че "не се асоциира с думите" на Ален Делон.

"Вашият комитет реши да реагира публично, бурно на моите думи за политиката на Франция. Имате пълно право на това. Но не сте вие, които ще ме критикувате, аз сам решавам", пише актьорът до компанията Мис Франция, цитиран от Франс прес.

"Вашата полемика е толкова абсурдна, колкото и нарцистична и маниакална. Вашето отношение се изразява в презрение към вашата публика, която има право да гласува за който си поиска, това е очевиден отказ от реалността", допълни актьорът.

"В резултат на това официално се отказвам от титлата си на доживотен почетен председател на Комитета Мис Франция", пише още Делон.

"Както казвате вие, изборът на Мис Франция е спектакъл на популярното забавление. Ако се вземе на сериозно, той няма да изпълни основната си функция – просто да забавлява. Поради това е безсмислено занапред да разчитате на мен и да използвате моята известност, за да аргументирате вашата. За да ме заместите, съветвам ви да се свържете с (френските актьори) Шарл Берлен или Ришар Бери, които изглежда споделят вашите идеи", завършва легендарният актьор, пише БГНЕС.