Американски психиатри стигнаха до заключение, че ако човек поне един път през живота преживее депресия, тя може да има и положителна страна.

Изследвайки корените на депресията, психиатрите от Университета във Вирджиния стигнаха до заключението, че процесът започва с руминация - "дъвчене на дъвка", както обясняват учените, "изживяването" на едни и същи отрицателни мисли и впечатления.

Руминацията намалява умствените способности, паметта, способността за анализиране. Заради това учените преди бяха стигнали до заключение, че руминацията е внезапно губене на мисловната енергия.

И все пак руминацията има и положителен ефект, защото много често е като отговор на сериозен стрес - смърт на близък човек или уволнение от работа.

В този замисъл интензивното разсъждение за едно и също нещо помага на лицето да преживее тежкия удар, пише БГНЕС.

Основните симптоми на депресията, сред които са невъзможността да се усети удоволствие, загуба на апетит, загуба на интерес към секса, както и към комуникацията имат конструктивен смисъл.

Психолозите смятат, че по това време се активира зоната на големия мозък, която отговаря за концентрацията и вниманието и то пряко пропорционално.

Колкото депресията е по-силна толкова зоната се активира. На базата на това учените стигнаха до заключението, че депресията помага по-лесно да се намери изход от тежката ситуация.