Според древна притча разказвана в Изтока, на Господ му омръзнало да прави всичко, за да угоди на хората, а все да не намира благодарност. Решил да се скрие.

Дълго мислил къде. Да потъне вдън земя не ставало - хората били упорити и щели да го открият. Да се скрие в океанските дълбини също - хората били изобретателни и щели да намерят средство да достигнат до него. Същото било и ако остане на небето - щели да полетят и да го намерят.

Дълго мъдрувал всевишният какво да направи и накрая решил - ще се скрие в душата на всеки един, там където никой не поглеждал.

Тази легенда днес най-често разказват дервишите, подсказвайки, че е важна душата, а не материалното. С тази притча започва и най-новият документален филм на режисьора Стилиян Иванов.

Това е филм за Любовта  и Прераждането. Документален разказ за живота и поезията на персийския поет Руми, живял през 13-ти век и създал философия, която и до днес разнася славата на източната езотерична традиция по целия свят.

Филмът представя уникални кадри на въртящи се дервиши, тайни сбирки и ексклузивни изповеди на съвременни суфи-учители. Включва сцени с актьори, анимация и рисунки с пясък, в духа на източните традиции. Сниман е в Турция, Индия, Египет, Великобритания, Русия и България.

Представянето му у нас е под патронажа на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа. Създаден е със съдействието на Министерството на културата и туризма на Република Турция.

Автор и режисьор Стилиян Иванов, оператор Мирослав Евдосиев, композитор Георги Стрезов, художник Андриан Генчовски, продуцент Деян Ив. Неделчев.

“, наречени още мистици на Изтока, са мюсюлмани, които вярват в прераждането на душата, свързвайки се по този начин с хилядолетни духовни практики разпространени от Индия до Америка. Има много общо между суфизма на и философията на орфизма, питагорейците, богомилството и дори вярата на Бялото братство в наши дни...”

Това е една малка част от информацията, която разкрива най-новият филм на продуцентска къща Dodofilm. Далеч от академизма на библиотеките, съмнителното интернет-пространство и наглите хорски измислици, в технологичния и модерен XXI век в него се разкрива свят изпълнен с Любов и Вяра.

Освен за Руми и дервишите, филмът разказва и за епоса за Гилгамеш, както и за сензационните научни разкопки край Шанлъурфа. Тези археологически разкрития на германски и турски специалисти са на път да променят из основи представата ни за човечеството: скитащите праисторически хора започват да водят уседнал начин на живот т.е. стават цивилизовани в стремежа си да почитат боговете и предците си, а не в стремежа си да отглеждат растения и животни т.е. Духът, а не материята направляват нашата еволюция.

А какво е общото между мистиците на Изтока, месопотамския епос за Гилгамеш и най-старата човешка цивилизация ще видите във филма  – на DVD и по кината: СИНЕМА СИТИ София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Русе; ФЕСТИВАЛЕН ЦЕНТЪР Варна; СИНЕМАКС Благоевград.