– Международният фестивал за късометражно кино „В Двореца“ ще включва и отделна сесия за финансиране на филмови проекти от България. Десет от тях ще бъдат подкрепени с грант от 2 500 лева, предоставен от Държавен културен институт „Културен център „Двореца“” (Балчик) – съорганизатор на фестивала.

На пичинг сесията ще имат възможност да се явят млади български кинотворци с проекти за късометражен филм, преминали предварителна селекция. Критерий за подбор от страна на фестивалните организатори ще бъдат качествата на предложените проекти, като предимство ще имат предложения от млади и непознати за индустрията автори.

Всеки селектиран кандидат ще разполага с 10 минути, за да убеди комисията, че именно неговият проект заслужава финансиране. Комисията има право на уточняващи въпроси, като представящите проекта ще имат точно 5 минути за отговор. А докато членовете на комисията заседават, кандидатите ще могат да разкажат повече за проектите си пред заинтересовани представители на индустрията и журналисти, поканени от организаторите за срещата с утрешните доайени.

Финансовата помощ ще спомогне производството или изцяло ще финансира кратките филмови проекти, ще тренира новото поколение филмови творци в умения за независимо финансиране, ще увеличи количеството и качеството на българските късометражни филми, ще улесни достъпа на артисти до индустрията. Това е причината организаторите на фестивала да търсят допълнително партньорство с организации, фирми и медии за допълващо финансиране, техническо обезпечаване и излъчване на произведените филми.