На 9 май всяка година отбелязваме Деня на Европа. По повод петата годишнина от членството на България в Европейския съюз Европейската комисия ни предлага да посетим организираните от тях "Дни на европейското кино" в София, които ще се проведат от 9 до 19 май.

Проектът се реализира в партньорство с посолствата и културните институти на държавите-членки на ЕС и цели да покаже как културата, колкото и да е специфична за всеки народ, е силата, която ни обединява.

Официалното откриване на събитията е на 9 май в Зала 1 на НДК, където от 19:30 ще започнат музикалните изпълнения на Елица Тодорова, последвани от прожекция на филма "Подслон". Преди началото ще се проведе и дискусия на тема "Как правим кино в Европа" с участието на екипа, създал "Подслон" – Драгомир Шолев, Разван Радалеску и Мелиса де Рааф, която ще се състои на 9 май от 15:30 в "Студио 5".

Всички останали прожекции ще се проведат в кино "Люмиер". На 10 май там ни очакват "Угощението на Бабет" (Дания) и "Целувката" (Фландрия) съответно от 18:00 и 20:30 часа. В петък в същите часове е ред на "Истини и заблуди" (Унгария) и "Черно, кафяво, бяло" (Австрия).

"Автоприказки" (Чехия) е от 16, а "Bon Voyage" от 19 часа в събота, 12 май, а "Никълъс Никълби" (Великобритания) и "Чико и Рита" (Испания) в същите часове в неделя.

Понеделникът е посветен на "Семейството на Ники" (Словакия) от 18 и "Кецове" (България) от 20:30. На 15 май пък ще бъдат прожектирани "Новият свят" (Естония) и "Малко престъпление" (Гърция) също от 18 и 20:30.

На 16 май идва ред на "Рамин" (Литва) от 18:00 и "Целувай ме още" (Италия) от 20 часа, като на следващия ден можем да видим "Животът на другите" (Германия) от 18 и "Откровени срещи" (Финландия) от 21.

В последните два дни ни очакват "В един по-добър свят" (Дания) и "Големите надежди" (Великобритания) съответно от 18 и 21 часа в петък и "Морген" (Румъния) и "Малката матура" (Полша) от 16 и 19 часа в събота. Повече информация за всяко от заглавията можеш да намериш тук. Входът за всички събития е свободен.

Източник: