В разгара на фестивала The Bridge вчера във Видин повече от 60 участници се включиха в интерактивен уъркшоп "Открий тайните на река Дунав" и нарисуваха почти 100-метрова карта на реката, покриваща цялата й дължина от 2 852 км (от извора до Черно море).

Участниците бяха разделени на екипи и всеки екип пресъздаде поречието в една от десетте държави, през които реката преминава. Благодарение на интерактивната работилница младежите научават повече за значението на реката за местните общности.

„За пръв път организираме подобна инициатива и сме изключително впечатлени с какъв ентусиазъм подходиха децата към предизвикателството да изучат в детайли и да пресъздадат възможно най-точно спецификите на река Дунав във всяка една държава”, споделиха организаторите на фестивала. „Това беше още един пример как благодарение на изкуството и артистични задачи можем да амбицираме децата да развиват не само талантите си, но и да придобиват познания и да изграждат една богата обща култура”, допълниха те с нескрита гордост от постиженията на участниците.

Атрактивната карта бе нарисувана пред крепостта Баба Вида, по време на втория фестивален ден от седмото поредно издание на The Bridge във Видин. В рамките на цялата седмица крайдунавският град е поле за изява на артистичния талант на над 150 младежи на възраст от 14 до 21 години. В тазгодишното издание на фестивала има организирани 12 творчески работилници на различни теми като фотография, театър, хип-хоп, китара, графити и танци. Всяка от тях е ръководена от млади български таланти, сред които Васил Крумов, Христо Михалков, Весела Бабинова, Алиса Атанасова, Неделя Ганчева и други. По традиция, в рамките на фестивала ще се състоят и серия от тематични събития, които ще бъдат отворени за жителите на града.