Деси Тенекеджиева е продуцент и режисьор на късометражен документален филм за уникалната изложба „Образ и Подобие”, която представя 77 автопортрета от колекцията на мецената Николай Неделчев.

Видеото се излъчва на големи плазмени монитори в Националната Галерия - Двореца и допълва експозицията, точно както в известните галерии по света. Така ценителите на изобразителното изкуство могат да обогатят знанията си с интересни и важни факти за авторите, колекционера и творбите.

Филмът показва фрагменти от всички творби и разказва за идеята и начина на създаване на колекцията и двуезичния каталог, който е неразделна част от нея. В 11 минутнoто видео освен двигателя на проекта Николай Неделчев , участват още изкуствоведът Надя Тимова - консултант по подбора на част от творбите и поетът и драматург Елин Рахнев. Той покани и 11 български писатели, разкрили себе си в есета на тема „Хребети и бръчки”, създавайки още 11 своеобразни литературни автопортрета, които допълват изложбата.

„Нещо трябва да ме запали и да ме провокира, за да започна да снимам. „Образ и Подобие” е повече от изложба. Това е красива приказка, която разказва за Аз-a , за вътрешната свобода и Смисъла. В нея могат да се видят, както впечатляващите „образи”, така и „подобията”, които лично за мен, са далеч по-интригуващи. Изкуството трябва да бъде споделяно и да разказва интересни истории”- сподели Деси Тенекеджиева.

За оператор на филма тя покани Александър Моллов, докато музиката е дело на Магомед Алиев- Мага, видео- постпродукцията е на Юлия Накова, а саунд микса на Георги Цветков. Тъй като идеята на филма е да изкуши зрителите да посетят изложбата, продуцентската компания НОВА филм и екипът го предоставят за свободно гледане в интернет:

Непоказваните автопортрети на най-емблематичните съвременни български художници могат да бъдат видяни до 4 октомври в Националната Галерия- Двореца. На стените са поставени една до друга картини както на утвърдени, така и на изгряващи млади автори. Сред тях са Светлин Русев, Емил Попов, Вежди Рашидов, Сашо Стоицов, Снежана Симеонова, Станислав Памукчиев, Греди Асса, Алла Георгиева, Димитър Яранов, Ива Яранова, Иван Кюранов, Иван Костолов, Любен Петров, Деян Янев, Зоран Георгиев, Калия Калъчева, Нора Ампова, Виолета Танова, Стела Василева, Сашо Стоицов, Калоян Илиев - Кокимото и много други. Варират от произведения с класическа иконография, като например художник с четка в ръка (Образът) до творби, които трудно могат да бъдат припознати като автопортрети и представляват едно по-дълбоко ниво на авторефлексия (Подобието).