Десислава Джерманска е редактор и водещ на спортните новини на Bulgaria ON AIR. Тя има почти десетгодишен стаж в спортната журналистика, в печатни и в електронни медии, което й дава увереност за работа с целия екип в спортната редакция на Bulgaria ON AIR.

Най-голямата й страст от спортните дисциплини са футбол и баскетбол, но на зрителите на Bulgaria ON AIR поднася пълната палитра от всички видове спорт, които се практикуват в България и по света. Завършила е „Издателска дейност и масови комуникации” в 151-во СОУ в София и специалност „Журналистика” в Софийския университет. По време на Евро 2016 Деси дава всекидневни прогнози за шампионата на Стария континент в рубриката „Жени говорят за футбол“ на Gol.bg. Деси бе любезна да отговори на въпросите на СЛАВА и 19 минути` в разгара на европейското първенство по футбол.

- Кои са вашите фаворити на Европейското по футбол и кой според вас ще е шампионът, дайте вашите залози

- Не бих се ангажирала с прогноза. Каквото кажа – противното става. Но дотук Европейското първенство ни показа, че може да очакваме и изненади. Склонна съм да мисля, че Испания този път няма да защити титлата си от последнита два шампионата. Може би фаворити са Германия, домакинът Франция и в по-малка степен Италия.

- Трудно ли се коментират футболни двубои и резултати от мачове?

- На този въпрос по-скоро е трудно да се отговори еднозначно. Зависи от мача.

- Как точно се насочихте към спортната журналистика?

- Винаги съм обичала спорта. Моят баща ме водеше на мачове като малка, след това продължих да ходя с приятели и така и до днес. Към журналистиката по-скоро се насочих случайно или да кажем, че е било съдба. Учих в училище с профил „Издателски дейности и масови комуникации“ и в ученическите ми години повече ме влечеше културологията и литературата. В 10-ти клас имахме лятна практика във вестник „Сега“ и заради интересите ми към футбола и спорта, моята преподавателка предложи да пробвам в спортния отдел. Така и направих. Беше като любов от пръв поглед, която ме държи и до днес.

- Какво ви дава работата в ТВ Bulgaria ON AIR?

- Дава ми възможност да правя това, което обичам.

- Бихте ли се занимавали с нещо друго освен с телевизия?

- Да.

- За какво мечтаехте като дете?

- Всяка година Левски да е шампион Не мога да отговаря конкретно на този въпрос, защото съм имала най-различни малки и големи мечти, имала съм много, повечето са се сбъднали. Постоянно мечтая и се опитвам да ги постигам.

- С кой световен топ спортист бихте искали да направите лично интервю?

- За първи път се замислям върху този въпрос и не ми изниква веднага име. Като цяло спортната журналистика е особен вид привилегия. Наистина се срещаш с много спортисти, някои са и световни звезди. Без значение кой-колко е известен, всеки е интересен сам по себе си, и всеки те обогатява по някакъв начин.

- Какво спортувате в свободното време?

- Чувството, което ти дава спортът, е нещо много силно и истинско. Опитвам се да намирам време за спорт, но не винаги успявам. Обичам да тичам, да плувам, правя йога, ходя на фитнес. Харесват ми екстремните спортове, но зимните не ги практикувам. Харесвам тениса, напоследък открих и плажния тенис като нещо много забавно. Всъщност, когато мога, опитвам различни неща.

- Трябва ли според вас спортът да е по-сериозно застъпен в родните училища и какво трябва да се направи по този въпрос?


- Задължително! Спортът е изключително полезен, особено при подрастващите. Помага на опорно-двигателната система. Може да се избегнат редица изкривявания, които се получават в детските години, помага за борбата с надномремното тегло, учи на дисциплина, на хигиена. Ако е правилно поставен в учебната програма, спокойно може да разтоварва децата при психическа натовареност от учебните часове и лекции. Аз лично виждам само ползи от него. Може да изброявам до утре…

- Според вас какво изисква редовното спортуване и необходимо ли е да се правят саможертви?

- Саможертви има в професионалния спорт. Ако питате за спортуване в свободното време - единственото, което се изисква, е воля.

- Какво мислите за комбинацията манекенка-футболист, която е често срещана не само в България, но и по света?

- Клише. В действителност има всякакви комбинации. Специално медиите обръщат внимание на подобен тип двойки, просто защото когато двама души са известни, са по-интересни на хората.

- Спортистите замесват ли се често в скандали?

- Не. Винаги има изключения, но това е във всяка една професионална и обществена сфера.

- Кой според вас е най-великия български спортист за всички времена?


- Квалификацията „най-“ не бих си позволила да я използвам. България има много достойни спортисти! Надявам се да има още много и в бъдеще!

- Имате ли си любимо предаване по ТВ Bulgaria ON AIR?

- Ще го запазя в тайна

- Как ще прекарате лятото?

- Нямам планове. Сега се наслаждавам на мачовете от Европейското първенство по футбол. През август има и Олимпийски игри и може би ще шокирам мнозина, но хич не ги обичам. От дистанция се налага да се отразяват толкова много спортове, не можеш да се насладиш дори на българското участие. Кошмарно е за работа, защото има и много трудни имена. Като цяло е доста натоварващо и се радвам, че не са всяка година.

- Какво ще пожелаете на нашите читатели?

- Предвид, че напоследък светът полудя, пожелавам им да бъдат по-търпеливи, по-добри хора, по-съвестни граждани, да уважават труда на останалите хора, да загърбят злобата и завистта и да гледат повече спорт!