Изключително емоционална Коледа изкара Десислава в САЩ. Тя сбъдна мечтата си да заведе сина си там, където е роден – в Чикаго.

Майки има американско гражданство, но напуска страната заедно с майка си едва двегодишен и повече не се връща. Впоследствие баща му изоставя кафенето си там и рестартира живота си в Лондон, което допълнително ограничи стимула за презокеанско приключение за тийнейджъра. Изпълнителката на I Like пък доскоро имаше черен печат в паспорта.

От посолството й забраниха достъп до страната, след като недоброжелател подал сигнал, че Деси пяла нелегално там, без издадена работна виза. Към града с най-голяма българска диаспора певицата потегли и с любимия си Благой, който бе плътно с нея на концертите й на 24-и и 25-и декември. „Представянето й бе феноменално, покри широк спектър от жанрове, а най-много овации събра „Излел е Дельо хайдутин”.

В публиката бе Мишо Шамара, с който се събраха за „Лошите момчета”,
а с Магапаса (б.а. ретро фолкзвезда, която емигрира отдавна) направиха гръцко парче”, сподели за „Монитор” организаторът на участията Петя Романова. Деси отделила по 30 минути за снимки и автографи, а сред разплаканите от фолклорните й изпълнения имало и македонци.

В рамките на три дни семейството гостувало на Марио Вълков, девера на Деси, който е сред топченгетата на Чикаго. През 2014-та е обявен за полицай на годината, женен е за американка и има две деца, които Майки никога не е виждал. Чичо му го завел на тур в управлението, където работи, а с братовчедите си той стигнал до болницата, където е роден.

С Деси направили и един сантиментален ритуал. Пъпчето му стояло на съхранение при баба му Марияна и двамата избрали символично място, където да го хвърлят. В програмата на Деси, Благой и Майки влязла разходка в центъра, отскок за селфи от 94-я етаж на „Джон Ханкок”, пиене на капучино на 96-я етаж на „Сиърс тауърс”, както и вечери в култови ресторанти като Red Lobster и Signiture Room. Певицата завела сина си и в музея „Фийлд” на брега на езерото Мичиган.

Природонаучният музей е сред култовите забележителности в Чикаго, а популярността му ескалира след поредицата на Спилбърг за Индиана Джоунс, където той е представен за дома на археолога с опасен чар.

След дългоочакваното събиране с американската рода Десислава и любимите й мъже потеглиха за Лас Вегас и опитаха късмета си в казиното на легендарния хотел „Беладжио” - същия, в който Джордж Клуни и Брад Пит планираха поредния си грандиозен обир в „Бандата на Оушън”. Навръх Нова година Деси пя в хотел във Велинград.