С рокля от коприна в цвят глетчер в унисон със строгите изисквания на протокола за интронизацията, специално изработена от българския дизайнер Невена Николова, съпругата на българския президент Десислава Радева прикова погледите на дипломати и държавни глави, уважили възкачването на трона на император Нарухито в Япония.

Президентът Румен Радев бе облечен в безупречен фрак. По-късно на дадения от Нарухито и съпругата му официален банкет, Радева се появи с втора рокля на модната марка НЕВЕНА. Стройната фигура на президентската съпруга бе обгърната от копринена тафта в сложен цвят от кобалтово синьо и мед, покрита с метри фин тюл в кралско синьо.

Роклята е с деликатна декорация от ръчно бродирана дантела в горната част и раменете и кристали Сваровски в десетки нюанси на основните цветове. Невена Николова, която от години живее и работи в Лондон специално разработи цялостния стайлинг на Десислава Радева, съчетавайки бижута и прическа с подбраните за двете рокли материи.

През 2019 г. заедно отбелязваме и три годишнини в отношенията между България и Япония – 110 години от първите двустранни контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от тяхното възстановяване. Повече от 2000 гости от 200 държави присъстваха на церемонията в императорския дворец, а България беше представена от Президента и съпругата му. Според държавния глава, приятелството и доверието са най-големият капитал на двустранното сътрудничество между България и Япония и са здрава основа за тяхното развитие в бъдеще, за още по-активно партньорство в икономиката, културата, науката и образованието.


Нарухито се възкачва на трона на хризантемата в присъствието на 190 делегации от цялата планета. Макар императорът да беше провъзгласен на 1 май, когато беше обявена смяната на имперската ера, церемониите в този ден бяха доста по-скромни от днешната. Нарухито е 126-я император на най-старата наследствена монархия в света.


По думите на експертите по дворцов етикет подобно събитие се случва веднъж на поколение, съобщава в. „Джапан таймс“. Подготовката за интронизацията е отнела една година, а Нарухито се възкачва на трона на хризантемата в присъствието на 190 делегации от цялата планета. Очаква се церемонията по интронизацията да струва на данъкоплатците над 150 милиона долара, главно заради големия брой гости, поканени на тържественото събитие.