Парадоксално, но факт! Тоталният летен хит в цял свят Despacito на пуерториканския певец Луис Фонси отстъпи пред Shape of You на Ед Шийрън. В официалния годишен списък на Spotify, съдържащ най-предпочитаните за годината песни, изпълнители и жанрове, най-стриймваната песен за 2017 е именно тази на британската музикална звезда.

Номинираната за "Грами" за "Най-добро солово поп изпълнение" песен е била стриймната над 1.4 милиарда пъти от пускането си през януари до момента. Калкулирано в приходи, това са около 5.6 милиона щатски долара. Албумът Divide на Sheeran пък е стриймнат 3.1 милиарда пъти, което отново го слага на топ позицията в Spotify за годината.

Бронзовият медалист в класацията е Дрейк, който може да се похвали с това, че я оглавяваше през 2015 и 2016 г. Подгласниците на Ед Шийрън са още The Weeknd, Kendrick Lamar и The Chainsmokers. Случайност или не, но петимата най-предпочитани изпълнители на стрийминг услугата са мъже. Въпреки че Риана е един от най-стриймваните артисти и през тази година, но това не промени класирането и затова шоколадката от Барбадос не намери място сред челните позиции.

А колкото до тоталния хит Despacito за него фактите сами говорят: №1 в повече от 45 страни, което не се беше случвало с латино парче от времената на Macarena на Los Del Rio. В Латинска Америка песента на Фонси оглави първото място още през януари, когато беше представена. В англоезичните държави обаче стана хит, след като Джъстин Бийбър чул песента в нощен клуб и поискал да добави стих към нея. Неговата версия, позната като Despacito (Remix) стана феномен в услугите за стриймване на музика и най-вече в Spotify и Apple Music.

Неотдавна пък платформата за видео споделяне YouTube представи класацията си на най-слушаните парчета за отпускарския сезон. По този повод Despacito на пуерториканската звезда Луис Фонси нямаше равен. 3 милиарда и 600 милиона гледания за последните три месеца бяха сериозната предпоставка за суперуспеха. В десетката, сред горещите хитове на лятото попадат още любовното признание Shape of You на Ед Шийрън, колумбийско-френският проект на J. Balvin и Willi Wlliam - Mi Gente, както и Swalla на Jason Derulo, Nicki Minaj & Ty Dolla $ign.