След като през пролетта училищата бяха затворени заради пандемията от Covid-19, сега в началото на новата учебна година много от децата нямат търпение да се завърнат в класната стая.

За някои, инструкциите за безопасност вече са започнали, а за други - знанията ще дойдат в движение. И докато част от родителите все още се колебаят дали да пуснат децата си отново на училище, от Асоциация „Активни потребители“ вече публикуваха своите препоръки за използването на дезинфектантите като най-доброто решение в борбата с вирусните инфекции, включително коронавирусът.

Според експертите най-важното нещо, когато избираме дезинфектант е съдържанието на спирт. На етикета трябва да бъде указано, че продуктът съдържа минимум 70% спирт/етанол/етилов алкохол или изопропанол/н-пропанол. Този процент се препоръчва от Световната здравна организация и Европейския център за контрол на болестите като най-ефикасен и достъпен.

В своето проучване Асоциация „Активни потребители“ допълват още, че течната формула е и много по-ефикасна от гела, тъй като течността по-лесно се разнася и втрива в кожата. Освен това при добавянето на химикали, които образуват гел, се променя също агрегатното състояние на препаратите, както и техните свойства, което също ги прави по-малко ефективни при убиването на вируси.
Течностите са и по-лесни за производство. При геловете най-малката грешка в рецептата или технологията може да доведе до прекалено течни, мазни или лепкави препарати, сочи още проучването.

Важна подробност за родителите е, че спреят е и по-евтин от гела, което щади семейните бюджети, особено когато трябва да се купуват персонални дезинфектанти.

На опаковката също изрично трябва да пише, че продуктът може да се използва за дезинфекция на ръце или/и е разрешен за контакт с човешка кожа.

Желателно е в препарата да има протектор за кожа. Най-често използваният, и препоръчван от СЗО, е глицерола. Дезинфектантът съдържащ протектор, е по-добър от чистия спирт, защото се грижи за здравето на кожата. Много често в търговските марки се влагат и други съединения, например аромати и оцветители, които нямат отношение към дезинфекциращото действие на препарата. Често обаче те предизвикват алергии или кожни обриви, затова потребителите трябва да търсят на етикетите безвредни и природни съставки, като например добре познатата лавандула, съветват експертите.

И накрая, за да запазим здравето на нашите деца, преди всичко трябва сме внимателни и здравомислещи. Ето защо към какъвто и дезинфектант да се насочим, той трябва да е от доказан производител, който отговоря с името и престижа за продукта си.