Между 3 и 4 милиона лева ще ни струва домакинството на детската „Евровизия”, съобщи генералният директор на БНТ Вяра Анкова на пресконференция вчера.

От „Сан Стефано” 29 разчитат на подкрепа от държавата, а с 1% от финансирането ще се ангажира Европейският съюз за радио и телевизия (EBU).

Конкурсът ще се проведе на 21 ноември, а „Арена Армеец” е най-голямата зала, която го е приютявала до момента.

„Опитът в 12-годишната история на „Евровизия” показва, че финалът на място се посещава от 5 до 7 хиляди души”, обясниха от БНТ.

Международни екипи ще помагат на нашенци в организацията на най-престижния форум за песен на Стария континент. Креативният директор също ще бъде внос от чужбина.

По регламент участниците са на възраст между 10 и 15 години, а окончателната им бройка ще стане ясна в края на август.

Кандидатите за слава трябва да пеят на родния или на друг от официалните езици в съответната държава, както и да участват в композирането на творбата.

Към момента желанието си за вокален десант на родна земя са заявили 16 държави, сред които и Ирландия, която се включва за сефте във форума.

България също ще излъчи свой представител, а сред гвоздеите в програмата ще бъдат Крисия, Хасан и Ибрахим чиято „Планета на децата” спечели вота на журналистите и ги класира втори на последното издание на „Евровизия” в Малта.

Предстои да бъдат избрани слоган и лого на събитието, като условието е те да представят максимално добре традициите на страната ни.

Финалното шоу ще бъде предшествано от две генерални репетиции, за които също ще се продават билети на изключително достъпни цени.

„Това, че Италия се отказа от „Евровизия”, не значи, че ние сме по-богати или креативни. Това събитие ще направи много за България и рекламата й в световен мащаб.

От домакинството бихме спечелили повече ние, отколкото Италия”, категорична бе Анкова.