По адамово облекло изгря актьорът Деян Донков на плаката за спектакъла „Калигула“, който ще има премиера на 27 октомври в Народния театър „Иван Вазов“.

„Всеки император се ражда от пяната на плебейските сънища“, иносказателно написа във Фейсбук драматургът Александър Секулов, който е качил афиша в профила си. Секулов работи по сценичната версия на пиесата заедно с режисьорката Диана Добрева.

Дългоочакваната постановка на Добрева явно ще продължи традицията, въведена от Явор Гърдев с неговата версия на пиесата на Камю, в която най-скандалният и противоречив римски император хвърля всичко от себе си в миг на катарзис. Диана по-рано призна, че навремето не е гледала варненския проект на Гърдев, който светкавично изстреля голия Димо Алексиев в орбитата на звездите и му донесе награда „Аскеер“ за дебют.

Сега от екипа издават, че Деян Донков също ще има разюздани появи на сцената, но няма да остава пред очите на зрителите съвсем както майка го е родила. „Калигула такъв, какъвто е в тази пиеса на Камю, е много мъдър мъж, философ. В очите на другите е луд, но за мен като човек, който ще го играе, той не е луд – по-скоро е най-свободният от всички и решава да бъде учител, да показва на хората къде е истината и през колко страдания трябва да минат, за да бъдат свободни. Тоест – за свободата трябва да се воюва и да се умира“, каза в процеса на репетициите в интервю за „Монитор“ Деян.

Концепцията за плаката е на Добрева и Секулов, който заяви, че това е произведение на изкуството и не желае да го коментира. Той каза още, че Донков не е гол на снимката, визирайки навярно сатенената роба, с която актьорът е наметнат. Кадърът, специално обработен за целта, е на Ивайло Станев. В спектакъла участва голям актьорски екип, в който са и Жорета Николова, Александра Василева, Деян Ангелов, Биляна Петринска, Йосиф Шамли и др.