Деян Донков застава очи в очи с един от най-кошмарните си периоди всеки път, когато си помисли за Иван Ласкин. Талантливото момче на българското кино и театър си отиде от този свят на 6 януари, само след дни ще се навърши година от загубата му.

В театралните среди тези дни стана ясно, че вечният Васко да Гама от село Рупча е причината талантът Деян Донков да напусне Театъра на Армията. И да се прехвърли в Народния театър, или поне така твърди известният режисьор Иван Добчев.

Във вестник Култура той разказва надълго как Ласкин обикалял военния театър с детски пистолет и се нахвърлял с повод и без повод на колегите си. В пристъп на ярост опрял револвера в лицето на Донков, когото Добчев определя като актьор номер 1 на България. И той бързо си намерил нова работа. Всъщност Иван Ласкин и режисьорът дори стигнаха до съд, като непрекъснато си разменяха обиди, но Донков така и не пожела да коментира темата.

След смъртта на колегата си той обясни: „Имало е случай, в които съм виждал тази негова грубост и острота. И не ми е бил лицеприятен. Иван по-скоро искаше да се покаже, че е страшен. Понякога обществото те набеждава за чудовище и ти започваш да играеш по свирката му. А това не бива да става. Въпреки всичко Ласкин е светъл и добър човек. Казвам „е“, защото вярвам че някъде там продължава да „е“.

А Донков същност едва ли лесно се плаши от пистолети, при това детски, защото баща му бил полицай. Той споделя и до днес че чувства духа на баща си около себе си и го наглежда. Бащата на Деян и шеф на милицията във Видин, а след това и адвокат.

Напуска този свят от рак и умира в ръцете на сина си. Мъжът на Радина Кърджилова признава че е създавал доста проблеми на родителя си, когато полицаите го арестували, трябвало докладната началника си кого са хванали.

Родителите му били разведени а той живеел с баща си, затова се е чувствал пренебрегнат, пише вестник България Днес. Днес Деян Донков се гордея с двамата си сина, единият плод на любовта му с актрисата Анастасия Ингилизова, а другият от Радина Кърджилова.