Роузи Хънтингтън Уайтли е изключително популярна напоследък. Участва в рекламни кампании на различни световноизвестни марки, появява се по кориците на списанията, дефилира на ревюта и се снима във фотосесии...

Няма как да не сте я забелязали. А искате ли да имате фигура като нейната? Според личния треньор на звездата Джеймс Дюиган няма нищо по-лесно от това!

Джеймс е известен в модните среди, често дава консултации на звездите и разработва за тях комплекси упражнения и режими на хранене. Освен Роузи сред клиентите му са и Ел Макферсън – фотомодел и актриса, която на 40 години спокойно може да направи конкуренция на много по-млади манекенки. Предлагаме ви няколко съвета от Дюиган, които ще ви помогнат да изваете фигура като на Роузи Хънтингтън Уайтли.

1. Съсредоточете се върху старателното предъвкване на храната

Този съвет сте го чували неведнъж, нали? Но неизвестно защо ползите за храносмилането и зъбите не ни мотивират достатъчно, за да спазваме това просто правило. А отслабването вдъхновява ли ви? Старателното предъвкване на храната довежда до това, че в крайна сметка ядете по-малко – това е доказано. Хората, които са предъвкали всяка хапка 40 пъти в крайна сметка са изяли с 12 % по-малко храна от онези, които са дъвкали само по 15 пъти на хапка.

Според едно друго проучване, страдащите от затлъстяване са забелязали, че с времето ядат все по-бързо и дъвчат все по-малко. Джеймс Дуиган обяснява нещата с това, че дългото преживяне предотвратява преяждането и дава на мозъка повече време за приемане на сигнала от стомаха, че вече е пълен. Стомахът има нужда от около 20 минути, за да разбере, че е сит. „Това е много лесен и адски ефективен начин за отслабване“, казва треньорът на Роузи Хънтингтън Уайтли.

2. Яжте в срок 1 час след ставане сутрин.

Клинично доказано е, че хората, които закусват редовно, са по-малко склонни към напълняване от онези, които не закусват. Това се дължи на факта, че сутрин храносмилателната система работи най-добре. Всичко, което сте изяли на закуска, ще бъде сполучливо „изгорено“ през деня. Този съвет се осланя също така на данни от проучване, според което хората, изяждащи половината от дневната си доза калории на закуска, изгарят два пъти повече мазнини от хората, закусвали по-леко.

„Винаги яжте най-много един час, след като сте станали сутрин“, съветва ви Дюиган. „След като е изкарал цяла нощ без ядене, организмът ви е напълно готов за презареждане. Пропускането на закуската забавя метаболизма и може да доведе до глад за сладко. В резултат от това телесното ви тегло постепенно ще се увеличава“.

Освен това според треньора е важно и какво точно ядем на закуска. Първото хранене определя какво точно ще иска организмът ни през деня. Идеалната закуска ви дава сила за целия ден. Сред най-подходящите продукти за закуска са пълнозърнестите храни, които да доставят на организма въглехидрати и енергия. За препоръчване са бисквитките Belvita, които са специално създадени за закуска.

Уникалността на тези бисквити се състои в това, че когато се консумират като част от една балансирана закуска, въглехидратите в Belvita Добро утро се освобождават постепенно, в продължение на четири часа, а това ви дава енергия и добро настроение през най-важната част от деня ви. Към сутрешното си меню е добре да добавите и плод за фибри и витамини, млечен продукт за калций и протеини, както и напитка за хидратиране.

3. Концентрирайте се върху храната по време на хранене

Правейки други неща, докато се храните, вие просто пречите на мозъка си да получи сигнал за засищане на стомаха. Този проблем е най-актуален при жените, тъй като те по-често от мъжете правят няколко неща едновременно. Много дами комбинират храненето с разговори по телефона, слушане на музика, гледане на телевизия и дори общуване в социални мрежи. Всичките тези неща, съчетани с ядене, могат да станат основна причина за натрупването на излишни килограми! Според едно проучване на Бристолския университет хората, които се разсейват с нещо по време на хранене изяждат два пъти повече от онези, които просто се хранят.

Джеймс Дюиган ви съветва да съсредоточите вниманието си изцяло върху храната по време на ядене, а ако ви се налага да правите и нещо друго едновременно, непременно контролирайте обема на поеманата храна.

4. Яжте повече сурови продукти и се научете да готвите на скара

Бъдете придирчиви към това какво ядете. Ако не получавате достатъчно хранителни вещества, организмът ви няма да се чувства заситен от храната, апетитът ви ще се засили и ще изпитвате нужда да ядете повече. Основният съвет на Дюиган е да се погрижите поне половината от съдържанието на чинията ви да бъде сурово.

„Ако имате чувствителен стомах, който има непоносимост към сурови продукти, запомнете едно просто правило – колкото по-малко време ви трябва за приготвяне на храната, толкова повече полезни вещества ще съдържа тя“, казва Джеймс. Гответе на пара, бланширайте, печете на скара – това са три чудесни начина за приготвяне на зеленчуци, месо и риба. Отбягвайте готвенето в микровълнова печка – научно доказано е, че тя може да унищожи до 97 % от антиоксидантите, съдържащи се в зеленчуците.


5. Яжте плодове преди хранене

Плодовете съдържат прости захари, които разрушават необходимите за храносмилането ферменти. Освен това те се усвояват много бързо – нужни са само 30 минути за пълното усвояване на един плод, докато храносмилането на въглехидрати и белтъчини отнема до 2 часа. Когато плодовете се ядат на финала на трапезата, те пречат на нормалното храносмилане на продукти, богати на мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това може да ви докара различни проблеми като подуване на корема и газове, тъй като плодовите захари предизвикват процеси на ферментация и затрудняват храносмилането.

Джеймс Дюиган ви съветва да ядете плодове най-малко 30 минути преди основното хранене, никога да не ядете плодове след хранене и да н ги комбинирате с въглехидрати и белтъчини.

6. Не яжте слез 8 вечерта

Вечерно време всички обменни процеси се забавят, организмът на практика се подготвя за сън. Енергийните нива спадат, наблюдава се отпуснатост. Точно в това състояние може лесно да се „подхлъзнете“, защото ще ви се иска да хапнете нещо, което да ви изпълни с енергия и да ви повдигне настроението. Такива храни са обикновено сладоледът, чипсът или бисквитите. Но тялото ви не е способно да ги преработи по това време от денонощието! В резултат на това всички поети калории се натрупват във вид на тлъстини.

Ако не можете да издържите на гладна диета вечер, внимавайте вечерните ви „мезета“ да не съдържат въглехидрати. Вместо да изядете парче шоколад, по-добре пийте прясно сварен зелен чай.

7. Яжте по-малко при стрес

Когато сте нервни или разтревожени, организмът ви се намира в състояние на стрес, което затруднява метаболизма и кара по-голямата част от поетите калории да се натрупат във вид на тлъстини. Колкото и да ви е трудно да се контролирате в такова състояние, не забравяйте, че в моментите на стрес е особено важно какво ядете. Наблегнете на супите и кашите и забравете за момент правилото за суровите продукти. Когато е под стрес, организмът има нужда от повече енергия, а храносмилането и усвояването на храната изразходва повече сили. Така че при стрес ви препоръчваме лесно усвояващи се ястия.

8. Яжте продуктите нарязани

Може да ви се стори странно, но когато ядете продуктите нарязани, намалявате обема на общата поета храна с 20 %. Освен това учените са изчислили, че количеството храна в чинията в нарязан вид е с 27 % по-малко от същите продукти в същата по размер чиния, оставени на големи парчета.

Т.е. вие можете да намалите значително обема на поеманата храна, без изобщо да забележите разликата. Освен това малките хапки ще ви позволят да обърнете повече внимание на самия процес на хранене, което ще ви помогне да не се разсейвате върху други неща.

9. Яжте по малко и начесто

За тялото е вредно да стои над 5 часа без да се храни. Първо защото това го стресира, и второ защото така се повишава рискът да преядете в последствие или да изберете погрешни продукти.

По време на стрес организмът винаги отделя кортизол, а учените вече отдавна са доказали, че кортизолът води до натрупване на тлъстини в зоната на талията и корема. Редовното хранене не допуска големи колебания в нивата на кръвната захар и затова не води до влечение към сладко или изобщо към поемане на големи количества храна. Старайте се да се храните често и по малко, за да предотвратите спадането на енергийните нива през деня.

10. Променете отношението си към водата

Правилото да се изпиват поне 8 чаши вода дневно е довело до това, че мнозина от нас са свикнали да пият много вода. Но е важно не само колко вода пиете, но и по кое време.

Обезводняването несъмнено е сериозно изпитание за организма. Пийте много вода през деня, но не и по време на хранене. Водата усложнява храносмилателния процес и довежда до подуване на корема. Течността забавя усвояването на храната, тъй като разрежда стомашните сокове и ферменти. Всмукването на хранителни вещества от храната също се затруднява, а може да се стигне и до ферментация в стомаха, подуване и газове.

Пийте вода 15 минути преди и 15 минути след хранене. Ако изпитвате нужда да пиете вода, докато ядете, ограничете се с няколко глътки.

11. Не яжте белтъчини в комбинация с нишестени въглехидрати

Комбинацията на белтъчини с нишестени въглехидрати (макарони, ориз, хляб) забавя усвояването на тези въглехидрати. Това води до понижаване на скоростта на отделяне на енергията от кръвната захар и съответно до рязко повишаване на нивата на инсулина и влечение към сладко.