Диляна Попова най обича тортата още преди да е готова.

Така е от малка – винаги помагала на майка си, когато започне да приготвя сладки неща.

Обожавала да опитва кремовете. А всяка вечер си разбивала белтък със захар и го хапвала като десерт. После започнала сама да се опитва да прави торти.

“Като цяло не съм готвела като малка, защото мама много се грижеше за нас и винаги ни правеше каквото поискаме. Но се е случвало например тя да не е вкъщи, когато се прибера от училище, и да си изпържа яйца. Но аз съм на периоди - понякога готвя повече, друг път - не”, разказва красивата актриса.

След осми клас, когато отишла да учи в Плевен от родния си град Гулянци, се наложило сама да се грижи за менюто си. Основна част от него били принцесите – със сирене и яйца, с кашкавал и домат. Това са едни от любимите ѝ храни и до днес.

От около 2-3 години актрисата отново е в кулинарен период. Учи се да прави паста, различни салати, риба, печени картофи с подправки, сирена и т.н. Повечето идеи взема от своята приятелка Рене. “Тя и съпругът ѝ имат ресторант и са много добри кулинари. Той готви повече месо, затова от него не мога да заимствам много, но от нея – да”, разказа Диляна Попова.

Тя не яде месо от 12 години. Още като дете все си представяла, че това, с което се храни, доскоро е било живо същество. “До около двайсетата си година ядях. После всичко стана постепенно. Аз имах една връзка, в която приятелят ми не ядеше месо. В началото нямах такива намерения и започнахме да си готвим по отделно - за него едно, за мен – друго, но постепенно менюто ни започна да се уеднаквява. Започнах да избягвам месото и разбрах, че се и чувствам по-добре”, обяснява чаровната актрисата.

Скоро след като спряла месото прочела книгата “4 кръвни групи, 4 начина на хранене”. Оказало се, че за нея – кръвна група А положителна, вегетарианството е най-здравословно, защото организмът ѝ преработва много по-добре растителни, а не животински продукти. Така с времето изградила свой собствен режим. Почти всеки ден се старае да яде риба и яйца – храни, богати на желязо и протеини, много плодове и зеленчуци. Обича и хляб, но не прекалява. Както повечето хора обожава пържени картофи, но си позволява много рядко. Повечето ястия в менюто ѝ са печени. “Общо взето, ям това, от което се чувствам добре. Аз имам чувствителен стомах – ям много бавно и на малки хапки”, казва Диляна Попова.

От известно време тя има възможност да се храни заедно със сина си, защото малкият Борил, който ще навърши година през септември, вече може да яде почти всичко - пасирани зеленчуци, риба, червена леща, таратор, разбира се, без сол и силни подправки. Скоро майка му ще започне да му дава и по малко месо. Все още не е започнала, защото държи да намери качествено пилешко или телешко. Свинското все още не се препоръчва за възрастта му. “Но от есента започвам. Все пак той си е момченце, а и мисля, че това е избор, който човек сам трябва да направи за себе си – да яде или да не яде месо”, казва актрисата.

Сутрин тя прави една и съща закуска за себе си и за сина си Борил. Всеки ден двамата ядат кисело мляко с овесени ядки, банан, малко наптрошено ленено семе, понякога и малко чия. В закуската на Борил няма захар или други подсладители, а в своята Диляна понякога слага кленов сироп. Следващото ѝ хранене – към 16-17 ч, е последното за деня. Вечер е заета покрай детето и се получавало така, че вечерята се отлага за след 22,00 ч, а от това не се чувствала добре.

Освен рибата и салатите едно от любимите ѝ неща, които готви за вечеря напоследък е паста със скариди и чери домати, която научила от приятелката си Рене. Пак от нея знае и рецептата за пухкав омлет със зеленчуци. “Яйцата се разбиват с малко мляко. Когато се запече, преди да го затворя през средата, слагам домати и авокадо на малко кубчета, малко зехтин, рукола. Две в едно – омлет със салатка”, казва актрисата.

Със суперхраните тя не прекалява. Защото смята, че организмът се пригажда по-добре към местните култури. Същото й казал и педиатърт на сина ѝ – че гените ни са по-добре приспособени към продукти от нашите географски ширини. “За чията съм чела, че има цели племена, които ядат само чия, че давала страхотна енергия, но не мисля, че при нас тя би проработила по същия начин”, казва Диляна Попова. Затова я използва умерено в кухнята.