Димитър Тодоранов е главен мениджър на Федерацията по шотокан, треньор на българския национален отбор, многократен национален и единственият европейски шампион на България по карате-до.

Завършил е информатика във Великотърновския университет и НСА у нас, финанси и финансов мениджмънт в САЩ. Занимавал се е с високорисково инвестиране на американската фондова борса.

Тренирал е звездите Ан Хатауей и Хю Джакмън по спортна програма, която сам е създал. Бил е модел на "Долче и Габана".

- Г-н Тодоранов, новината около вас е, че имате ново бизнес начинание - отваряте заведение в центъра на София.
- Да, точно така. Иска ми се духът на свободата от заведението в Лозенец, което направихме с екипа ми, да се пренесе и тук срещу Народното събрание. Разбира се, не търся символика в мястото, на което ще направим заведението (смее се). Искам да кажа, че тук ще съберем хора с вкус към различната от попфолк музика. Ще се слушат повече български изпълнители. Не искам да обиждам някого, но типът чалга, която продава добре у нас, определя други ценности у младите хора, които на мен не ми харесват.

- Т.е. смятате да каните само български изпълнители в него?
- Да, точно така. Идеята е те да правят изпълненията си с различни аранжименти. Отделно с екипа ми имаме желание мястото да стане арена за изява на различни изложби, представяне на книги, спектакли и т.н. Т.е. това да е алтернатива за хората, които искат да се забавляват и наслаждават на изкуството.

*Лили и Димитър

- Разговорът с Лили Иванова, с която ви снимаха преди дни, на тази тема ли беше?
- Да, това си беше бизнес среща. Знаете ли, странно ми е, че всеки, който седи на маса с Лили, веднага го смятат за нейно гадже? Защо е това? Да, тя е невероятна жена и професионалист, но в някаква степен смятам, че е неуважително по този начин да ме свързват с нея. Добре е все пак и че тя не приема сериозно писанията за нас.

- Как си обяснявате факта, че ви смятат точно за гадже на Лили Иванова?
- Не си го обяснявам. И аз това искам да питам тези, които ни изкарват гаджета. Лили е уникален човек и голям професионалист. Да, боец е, това за всички е ясно, но трябва ли постоянно да я спрягат с всеки, който седне на маса, дори с екипа си?

- Но вие сте един от най-популярните ергени в България. Ето преди дни включиха името ви в класацията на "Ерген на годината". Не ви ли ласкае това?
- Ха-ха, не, разбира се. Ако зависеше от мен, щях да се махна оттам. Аз съм сериозен мъж и не ме вълнува това.

- Добре, спрягат ви и с фолк певицата Алисия?
- Ееее, стига, стига. Това са глупости (смее се).

*Алисия и Димитър

- На какви критерии трябва да отговаря жената до вас?
- Трябва да е стойностен човек с ценностна система. Да, вярно, че опаковката на една жена е важна. Но една книга с красиви корици можеш да си купиш, обаче ако няма какво да прочетеш вътре, ще я оставиш. Ще ви отговоря с метафората - често у нас има книги с хубави корици, но без нищо за четене в тях.

- В този смисъл познавате много холивудски актриси. Вярно ли е, че Ан Хатауей е унищожила спортните ви дрехи, защото е идвала на тренировка с много фон дьо тен?
- Да, вярно е. Искам обаче да кажа, че за да станеш световна звезда, трябва през годините да добавяш доста "съдържание в книгата си". Защото късметът отива там, където е заслужен. А и важно е да го видиш, защото може да е около теб, а да гледаш в различна посока.

- Добре. Вие сте привърженик на максимата "Моят бизнес е огледало на моето аз". Успехите, които постигнахте с отбора по шотокан, дължат ли се и доколко на вас?
- Може да се каже, да. Първо, защото имам много знания, натрупани през годините - като състезател при най-добрия треньор в света Антонио Олива, и, второ - изучавал съм много неща. Отделно от това желанието ми да съм победител няма как да не предавам и на състезателите си по карате. Естествено, все пак екипната работа е важна - заслугите са не само мои, но и на всичките треньори, президент и т.н.

- Как мотивирате младите хора да бъдат успешни с това, което правят?
- С личния си пример. Опитвам се да съм проявлението на всичко, което искам да им внушавам. Духът не се възпитава, ти или го имаш, или не. Разбира се, няма непобедими хора и това много калява спортиста. Във всяко нещо е така.

- Историята на българския преход може ли да бъде прочетена през историята на каратето?
- Да, може. Защото естествено хората, които са тренирали този спорт, са били по някакъв начин свързани със силните на деня. Това не ги прави по-лоши, напротив - били са фактори. Отделно много знакови личности на българския преход са минали през залите по карате и са успели много в живота си.

- Казвате, че най-добрата победа е тази, която се постига без единоборство. За сила на характера ли говорите?
- Да, самураите знаете как са побеждавали. Със силата на духа. Човек трябва да избира кога да води битките си и с кого.

- В момента има ли шанс България да направи преход без революция?
- Сложно е. Не мисля, че някой в момента може да отговори на това. По-скоро няма как да не се осъществи този преход. Защото е ясно на всички, че идва нов цикъл в българската държавност. Вероятно ще влязат млади и различни лица, надявам се образовани и научени как да живеят по правилата. Иначе за някои думата "революция" означава да тръгнат със сопите. Според мен обаче трябва да я има в съзнанието на хората. То трябва да се промени.

- Може ли у нас държавникът да има достойно лице?
- Естествено, че може. Имаме и в момента такива държавници.

- Вие се върнахте от САЩ, където имахте просперираща кариера, защото смятате, че може да промените статуквото. Как мислите, идва ли краят на партиите у нас?
- Не. Партии винаги ще има. Това е конституционно определено. Не можем да ги забраним. Това са сдружения от доброволно влизащи в тях хора, никой не ги е накарал.

- Добре, тогава не отмря ли лидерството у нас?
- Народопсихологията на българите има нужда от водач. Така сме устроени. Трябва да е ясен водача, защото често не той точно определя действията на всички.

- Напоследък много се говори за мутрите. Мутра ли е Бойко Борисов, г-н Тодоранов?
- Глупости. Не смятам, че Борисов има нужда от вид защита. За всеки може да се каже, че е мутра. Какво точно значи това, защо се влага отрицателно значение на думата?

- Казвате за Борисов, че е строг, но справедлив като ваш учител в каратето. Помните ли случка с него, когато сте се убедили в това свое твърдение?
- Много са случките. Най-важното е, че в годините, когато бях състезател от провинцията в неговия клуб, той ми повярва.

- Алексей Петров също ви е вярвал?
- Всички мои треньори са ми дали много.

- Как си обяснявате раздялата на двама най-добри приятели от миналото? Само парите и властта ли съсипаха приятелството между Алексей и Бойко?
- Не знам. Това са си лично техни неща. Какво значи раздяла? Те са били колеги. И двамата ги уважавам много. Всеки има право сам да избира как да продължи живота си.

- Добре, а вие милионер ли сте, г-н Тодоранов?
- Изкарвам толкова пари, колкото да се чувствам свободен да правя това, което ми доставя удоволствие. Дали съм милионер или не - няма никакво значение.

Интервю: Лили Ангелова, ''България Днес''