Редица водещи модни дизайнери и къщи - Тори Бърч, Том Браун, "Проенца Шулер", Дрис Ван Нотен, са се ангажирали занапред да представят сезонни облекла в колекциите си, отказвайки се по този начин от традиционното изчакване от шест месеца, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ангажиментът, формализиран в отворено писмо, публикувано във вторник, има за цел да възприеме подход, съобразен както с околната среда, така и с нуждите на клиентите. "Сегашната среда, макар и трудна, е възможност за фундаментална и добре дошла промяна", отбелязват авторите на писмото. В исторически план шестмесечното забавяне между представянето на колекция и дадения сезон беше свързано със закъсненията в производството. Концепцията вече беше "разклатена" през последните години, главно с появата на феномена "Виж и купи", който за възприелите го дизейнери се състои в пускането на продажба на облеклата непосредствено след дефилето.

Авторите на отвореното писмо се ангажират да намалят запасите си, както и количествата неизползвани материали, за да ограничат въздействието си върху околната среда. В модните среди се обмисля и преразглеждане на функциите и организацията на дефилетата.