Световноизвестни компании за облекла като Gap, Zara, H&M и Topshop обявиха, че се отказват от използването на вълна мохер, след излъчването от PETA на видеозапис, който показва малтретирани кози.

Записът според неправителствената организация за защита на правата на животните е направен в Южна Африка. Според той е сниман от свидетел на събитията и съдържа кадри от януари и февруари тази година в 12 различни ферми в Южна Африка. Тази страна произвежда половината от продавания по света мохер.

PETA поиска от южноафриканските власти да започнат разследване. На кадрите във видеозаписа се вижда как козите ангора, чиято вълна се използва за изплитането на меките мохерни пуловери, шалове и одеала, са влачени за рогата, вдигани за опашките и хвърляни на земята от стригачите.

Този видеозапис накара много международни модни компании като H&M, Gap Inc., Inditex и Arcadia да въведат забрана за продажбата на мохер, заявява в комюнике. Говорители на тези компании потвърдиха, че се ангажират до 2020 г. да се откажат от тази ценена заради своята лекота и мекота вълна. Компаниите заявиха, че използват нищожни количества мохер в своите колекции /например за H&M това е 0.044% от използваните влакна/. Те продължават своите проучвания в търсене на алтернативни влакна.