Празнуват Игнат, Иган, Иго, Игне, Игната, Пламен, Пламена. Името Игнат има латински произход и означава буен, огнен, пламенен. Важен е първият човек, който ще влезе в дома ви. Лошо е да те срещне белязан човек или поп. Добре е да те срещне човек с пълни ръце или с пълна душа. Символ на добрата или лошата среща е това, което произтича през годината - добро или лошо. На Игнажден всички ястия трябва да са постни. Слага се пита с мая, ошав, орехи, мед, варена царевица, варено жито, картофи с булгур, боб, зеле, туршия, лук, чесън. Ако времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, април ще бъде плодороден. Добре е, ако вали сняг на Игнажден. Ако времето е облачно, ще има изобилие. Времето през останалите дни от днес до края на годината, показват какво ще бъде времето през дванадесетте месеца на следващата година. Не трябва да се изнася нищо от къщи, за да не излезе берекетът. Не се иска и не се дава нищо на заем. До Ивановден не се прави помен на починали.

Луната е в знак Дева. Добро време за решаване на всекидневни проблеми. Човек през този период е стеснителен и отдръпнат в поведението си. Заедно с това е доста критичен. Възниква желание да се меси в работите на другите без да го молят. Може да се появят търкания с околните. Уязвими са червата и стомашно чревният тракт, поради което се препоръчва щадяща диета.

21 лунен ден е необходимо да се посвети на здравето. Добре е да се заемете с физическо натоварване и укрепване на тялото с полезна храна. Да се избягват продукти, които натоварват черния дроб като алкохол, колбаси, мазна храна, продукти съдържащи животинска мазнина и раздразнението. Символ на деня е Пегас.

Удачен ден – работата ще спори. В случай на нужда, може да разчитате на подкрепа. Хубаво е да си организирате любовни или приятелски срещи. Те ще преминат добре и ще донесат приятни вълнения. Ще усетите енергиен подем. Усамотението не се препоръчва и сега то особено ще тежи. Възможно е да получите интересни предложения. Време за колективно общуване, бъдете близки с хората. Дадените днес клетви и обети имат голяма сила, затова не трябва да се нарушават. Денят е удачен за всякаква обществена дейност, за преминаване на нова работа, за покупко-продажби, предприемаческа дейност. Тези, които ги посети вдъхновение, трябва правилно да го използват и да не изпускат момента, да се направлява енергията в нужното русло, да се трансформират лунните енергии в творчески процес.

Подстрижката в този лунен ден е благоприятна, тъй като ще донесе радост и успех. Ще бъдете уверени в себе си, добре ще изглеждате и ще привличате вниманието.

Секс - В 21-ви лунен ден сексът трябва да бъде активен, енергичен, творчески, изпълнен с нови идеи, нови техники и пози. Крайно противопоказни са скучните и нови полови отношения.

Сънищата носят в себе си информация за това, какви вътрешни конфликти пречат да се прояви творческата ви личност. Към тълкуването също трябва да се приеме творчески подход, да не се приема всичко буквално. Образите е необходимо да осмислите. Доверете се на интуицията, която по време на съня ще се прояви като тих шепот.