9 месеца, след като кралица Елизабет II отбеляза 65 години от възкачването си на трона на Великобритания, днес най-дълго управлявалият монарх в света към момента и нейният съпруг – принц Филип, отбелязват 70-годишнината от сватбата си. Това е поредният й рекорд, след този, който владетелката на Обединеното кралство отбеляза през септември 2015 г., надминавайки постижението на своята прапрабаба кралица Виктория като най-продължително властвалия монарх в британската история.

На 20 ноември 1947 г., тогава все още принцеса, Елизабет встъпва в брак с харизматичния и обаятелен морски офицер лейтенант Филип Маунтбатън в Уестминстърското абатство в Лондон. Избраникът, който има гръцко, датско и германско кралско потекло, след женитбата получава титлите принц Филип и херцог на Единбург. Това е само две години след края на Втората световна война. Подобно на всички младоженци в онези трудни времена, и Елизабет била принудена да събира купони за сватбения си тоалет. На церемонията тя е облечена в рокля в цвят слонова кост и украсена с 10 000 морски перли, сътворена от Норман. Хартнел.

Сватбената церемония на Елизабет и Филип е предавана на живо по радиото и е проследена от около 200 милиона слушатели.

5 години по-късно едва 25-годишната Елизабет се оказва единственият престолонаследник след внезапната кончина на баща й крал Джордж VI, през 1952 г. Младата майка, която в онзи сюблимен момент вече се радва на две деца - принц Чарлз и принцеса Ана, след възкачването си на трона, ражда още две рожби - принцовете Андрю и Едуард.

И така 70 години по -късно, след като двамата влюбени си казват заветното „Да”, днес, 20 ноември 2017 г., 91-годишната кралица и 96-годишният херцог на Единбург отбелязват своята платинена сватба. Както Бъкингамския дворец съобщи по-рано, кралската двойка ще отпразнува годишнината си в тесен семеен кръг в замъка Уиндзор.

През целия си дългогодишен съвместен живот Филип подкрепя безрезервно своята любима. Именно той е този, който й съобщава пръв новината, че баща й крал Джордж VI е починал и че тя вече е кралица. Той е човекът, който я подкрепя, съветва и помага във всеки един труден момент от живота й. Именно той е и човекът, който се превръща в най-довереното лице на кралицата.

През 1997 г., когато двамата честват своята златна сватба, Нейно Величество споделя: "Той винаги и безрезервно е бил моя сила и опора през всичките тези години."

Любовта между двамата пламва още на първата им среща през далечната 1934 г. 13-годишната тогава Елизабет и 18-годишният младеж се запознават на сватбата на братовчедката на Филип, принцеса Марина Гръцка, и чичото на Елизабет, херцога на Кент. Елизабет моментално е привлечена от привлекателния гръцки принц.

Малко по-късно през същата година двамата отново се срещат по време на посещение на Елизабет, заедно с родителите й, в Кралския военноморски колеж в Дартмут, където той е кадет. По-късно Маргарет - братовчедка и дългогодишна близка приятелка на Елизабет, ще сподели в своите мемоари следното: "Тя наистина беше влюбена в него от самото начало. За нея той беше всичко."

"Без принц Филип кралицата можеше да има труден и самотен живот. Той е нейна опора, нейна скала, от момента на възкачването й на трона", пък пише биографката на кралското семейство Клодия Джоузеф.

Писмата, писани скоро след сватбата им през 1947 г., са свидетелство за голямата им взаимна любов.

Въпреки дълголетието си, бракът на Елизабет и Филип невинаги е бил безметежен. Най-вече в ранните години, когато Елизабет вече е кралица, а принцът е принуден да е в сянката и да стои на няколко крачки зад нея, както повеляват законите на британската корона. Филип, също така, не веднъж е споделял недоволството си от факта, че четирите му деца трябва да носят презимето на Елизабет - Уиндзор, а не неговото - Маунтбатън.

В очите на обикновения британец бракът между двамата е неравностоен - именно защото организацията на целия живот на принц Филип зависи от официалната програма на съпругата му. С течение на времето обаче той свиква с необичайната си позиция, с което доказва, че когато има любов, никакви пречки не могат да я повалят.

Текст: Woman.bg