Днес ще събудят актьора Христо Мутафчиев, който снощи в МБАЛ "Св. Иван Рилски" бе опериран.

Операцията продължи 4 часа и приключи успешно. След нея състоянието му е стабилно, съобщиха от болницата.

"Днес по обед ще събудим Христо Мутафчиев", съобщи д-р Стефан Джендов, ръководител на отделение в болницата, пише БГНЕС.

"Следващите дни са най-критични, ще видим в какво състояние ще е мозъкът и съзнанието му", каза той.

Утежняващо за неговото състояние се оказали някои негови, "нелекувани болежки" и особено хипертонията му.

Вчера сутринта Мутафчиев бе открит от свои колеги в безпомощно състояние в хотелската си стая в Бургас, където участвал в снимането на нов филм, и незабавно бе отведен в местната болница.

По-късно, след като състоянието му беше стабилизирано, Мутафчиев беше спешно транспортиран в София с правителствения самолет "Фалкон".

За операцията актьорът е имал нужда от кръвопреливане, но тъй като всички коли на Националния център по хематология и трансфузиология били заети, лично заместник-министърът на културата Митко Тодоров изпратил служебен автомобил.

Операцията започна в 18.00 часа и приключи малко след 22.00 часа.

Хематомът в мозъка му е бил много голям, но благодарение на бързата намеса и професионализма на лекарите е направено всичко възможно да бъде предотвратено най-страшното и той е бил отстранен.

Преди операцията 41-годишният Мутафчиев бе с частична парализа на лявата ръка, но бе в съзнание и относително контактен.

През изминалата нощ председателят на съюза на артистите бе на командно дишане, лекарите са следили ритъма на сърцето му, пулса и други показатели.

Ще се наложи след 10-15 дни да се проведе рехабилитация, смята лекуващият екип. По време на операцията пред операционната зала са били неговата съпруга и други негови роднини, както и някои от най-близките му приятели.

Очаквайте подробности...

Снимка: Екатерина Титова