На 16 февруари излиза „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ – дебютният роман на талантливата Велина Минкова, позната на читателите със сборника с английски разкази „Red Shorts”.

С две неслучайни метафори „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ (184 стр., цена: 14 лв.) ще ни върне към жаркото лято на 1989 година, за да ни потопи в атмосферата на международен пионерски лагер в Корея (Северна Корея). Дисциплинираната ученичка Александра Георгиева ще ни разкрие свят, който сякаш безконфликтно съществува и като наизустени идеологически клишета, и като смешно опредметена реалност, като утопия и антиутопия. В него дори прословутият български Преход се случва някак абсурдно естествено между „отчетния” доклад на пионерката активистка и сбирките около „Кравай”, между червеното и синьото на химическия молив.

Велина Минкова е родена през 1974 г. в София. Завършва английски език и литература в Kалифорнийския университет (UCLA) с профил „Творческо писане“. Има магистърска степен по европейски науки с профил „Европейска култура” от Амстердамския университет (UvA). Член е на Съюза на преводачите в България. През 2014 г. е участник в българо-езичната група на созополския семинар по творческо писане към фондация „Елизабет Костова“. Живее в Париж, където преподава английски език и литература, но следи отблизо събитията в българския културен живот. „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ е дебютният й роман.

Премиерата на книгата ще се състои на 19 февруари, точно от 19:00 часа в кино „Влайкова” в столицата и както става ясно от обявлението, извинени отсъствия няма да има. Няма да има!