Ейхей Доген (1200-1253) е японски визионер, мислител, поет, писател, дзен наставник, духовен лидер и реформатор на японския будизъм.

Той е един от най-значимите познавачи на медитацията в историята на духовните търсения на човека. Доген вдъхновява посветили се на духовни практики по цялото земно кълбо.

Доген е роден в знатно семейство, но рано губи родителите си. На 14 години приема монашеството, а на 18 години започва да се занимава задълбочено с дзен. На 24 години Доген заминава за Китай, където негов учител е Жудзин. След смъртта на своя духовен наставник Доген се завръща в родината си на 34-годишна възраст

. В Япония мислителят създава първия си учебен център, а десет години по-късно започва изграждането на свой манастир, наречен „Храм на вечния покой“. На 53 години Доген напуска света, но оставя много ученици, които запазват и развиват делото му. Доген е застъпник на подхода за опознаването на цялостния и изначален аз. Азът трябва да съгради мост към себе си. Само така човешкият потенциал би се изявил в своята цялост и всяко същество би се избавило от заблудите, угнетението и ненужните страдания.

Ето какво казва един от нейните съставители, Кадзуаки Танахаши: „Идеята за този сборник бе да направим творчеството на Доген по-достъпно за читателите, дори и за онези, които не са запознати с дзен и будизма като цяло. С Питър Левит подбрахме най-същественото от неговото огромно книжовно наследство и подредихме откъсите по теми. Избрахме този по-прагматичен подход с надеждата, че така ще улесним всеки, който би проявил интерес към размислите и практическите наставления на Доген.“
Преводът от английски е дело на Юлиян Антонов, оформлението на корицата е на Румен Хараламбиев.

Книгата излиза в поредицата библиотека „Изток“, в която до този момент са излезли: „36-те стратегеми“, „Шътао и неговите „Беседи за живописта“ от Евгения Завадска, „Дзен и японската култура“ от Дайсецу Судзуки, „Нощни разговори край огнището“ от Уан Юнбин, „Бит и душевност на моя народ“ от Лин Ютан, „Нощни разговори край огнището“ от Уан Юнбин, „Дао на водата“ от Алън Уотс , „Крайречно царство“ от Ши Найан и „Чудните дела на съдията Бао“ от Ши Юкун.