За 75-ата годишнина от рождението на световноизвестния италиански тенор Лучано Павароти, починал през 2007 г., вдовицата му Николета Мантовани превърна дома им в Модена в музей, съобщи ИТАР-ТАСС. На 12 октомври вратите на къщата бяха отворени през целия ден за посетители. В бъдеще музеят ще действа постоянно.

"Моят съпруг бе посланик на Италия по целия свят, символ на страната и заслужава тази чест" - казва Николета Мантовани. Засега нито една финансов институция не е изявила желание да подкрепи проекта, затова вдовицата му заедно със сестрата на тенора Габриела са решили да открият музея в дома в Модена.

Мантовани е била екскурзовод за многобройните посетители в жилището, където са изложени лични вещи, сценични костюми, афиши, награди, картини, а също писма от приятели, сред които британската принцеса Даяна, князът на Монако Албер Втори, дизайнерът Джани Версаче и др.

Мантовани е обяснила решението си да превърне дома в музей и с факта, че Павароти винаги е обичал да приема много гости. "Вратите на дома ни бяха отворени за всички, затова защо да не продължим тази традиция и сега" - казва вдовицата на световноизвестния тенор.

Павароти, един от най-известните оперни певци в света за всички времена, единия от Тримата тенори, е роден на 12 октомври 1935 г. Той почина на 6 септември 2007 г. от рак.