Вместо характерните изображения, които Google публикува на хоумпейджа си по различни поводи, след смъртта на съоснователя на Apple Стив Джобс технологичният гигант направи нещо уникално.

Под полето за търсене в Google имаше линк към официалния уебсайт на Apple заедно с годините на раждането и на смъртта на Джобс, пише dnevnik.bg.

Световните медии отбелязват огромната почит, която всички технологични компании и световни лидери оказват на един от най-забележителните мислители и предприемачи на своето поколение.

И двамата основатели на Google, Лари Пейдж и Сергей Брин публикуваха в социалната мрежа Google+ изявленията си за загубата на Джобс.

"Той беше велик човек с невероятни постижения и изключителна интелигентност. Той винаги можеше да каже с няколко думи това, което си си мислил, още преди да го помислиш. Фокусът му върху преживяването на потребителя над всичко винаги ме е вдъхновявал. Той се свърза с мен, когато станах изпълнителен директор на Google и ми предложи съветите си, макар че не беше никак добре", казва Пейдж в изявлението си.

"От най-ранните дни на Google, когато аз или Лари сме търсили вдъхновение за визия или лидерство, не трябваше да поглеждаме по-далеч от Купертино. Стив, твоята страст към съвършенство е усетена от всеки, който някога се е докосвал до продукт на Apple (включително и Макбука, от който пиша в момента). Усещал съм това няколкото пъти, когато сме се срещали. От името на всички нас в Google и въобще в сектора на технологиите, ще ни липсваш много. Моите съболезнования на семейство, приятели и колеги в Apple", пише Сергей Брин.

Поклонници отдават почит на Джобс в магазините на Apple

Поклонници на Стив се стичат в магазините на компанията по цял свят, за да отдадат почит на гениалния визионер, преобразил всекидневието на милиони, съобщава "Ройтерс".

Те изпълват фирмените магазини Apple в Ню Йорк, Шанхай, Хонконг, Сидни и други градове. Повечето от тях носят цветя, свещи, снимки на Джобс и продукти на създадената от него компания Apple.

Край дома на Джобс в Пало Алто в Калифорния също прииждат хора.

Пред централата на Apple в Купертино, Калифорния, знамената са свалени наполовина, а на близката ливада опечалени фенове оставят цветя.

"За мен няма разлика между Стив Джобс и Луи Пастьор", казва Читра Абдолзадех, здравен служител в Купертино.

*Снимки: Getty Images/ Guliver

Бен Чес, на 29 години, инженер в Интернет компания и бивш стажант в Apple, е дошъл след работа с колата си от Сан Франциско, за да остави цветя пред централата на компанията.

Призори в магазина на Apple в Сан Франциско хората държат снимки на Джобс върху техните iPad и оставят картички с надписи "Благодаря ти, Стив" и "Мразя рака". Навсякъде има свещи и червени ябълки, разказва репортер на "Ройтерс".

Компютърните фенове в Китай са особено развълнувани, отбелязва "Ройтерс".

"Дойдох тук, за да видя как работят в първия ден, след като загубиха Стив Джобс", казва Дзин И, на 26 години, който е дошъл в най-големия магазин на Apple в Шанхай, отворил врати през миналия месец.

"Аз също дойдох, за да изкажа съболезнованията си по свой начин. Днес е толкова тъжен ден. Той създаде джаджи, които промениха възприятията на хората към машините."

*Снимки: Getty Images/ Guliver

Смъртта на 56-годишния технологичен гений Стив Джобс предизвика истинска буря от реакции и в социалните мрежи.

Сайтът на списанието Fast Company е събрал пъзел по пъзел истинска мозайка от туитове за бившия изпълнителен директор на Apple, пуснати от потребители. Вижте цялото своеобразно есе от Туитър в памет на Джобс:

Смъртта на Стив Джобс стана най-важната тема от най-важните теми (@deliacabe). Той беше (@deliacabe) най-иновативният от нашето поколение (@SteveCase). Малко хора имат визия, която прилагат и реализират с подобна прецизност и усърдие. Той е идол за хората, обсебени от желание да контролират (@anamariecox). За онези от нас, които имаха късмета да работят с него, това беше огромна чест (@billgates). Заветът на Джобс е светлината, която струй от всяко едно от блестящите чудеса, които сложил в нетърпеливите ни ръце (@carr2n).

Стив Джобс беше гений, който ще бъде запомнен като бяха запомнени Едисън и Айнщайн. Идеите му ще оформят света през следващите поколения (@mikebloomberg). Пиша нашия общ некролог за сбогуване със Стив (нещо, което не съм правил никога преди, защото ми е изглеждало жестоко), а пръстите ми не желаят да помръднат(@jason_pontin). Може би няма по-голямо признание за успеха на Стив от това, че голяма част от света научи за кончината му чрез устройството, което самият той е създал (приветствано от президента Обама) (@pfeiffer44).

Никога не съм бил толкова тъжен за смъртта на някого, когото не познавам (@glennf). Чувствам се зле, че никога не му написах писмо, в което, даже и да не беше прочел, бих му обяснил как неговият гений промени живота ми (@rosannecash). Радостта и насладата, които първия ми Mac ми донесе се отразиха на всичко, което създадох на него (@shobe). Никога не съм бил фен на Apple, но винаги ще съм фен на Стив Джобс (@weldpond). Много рядко се появява някой, който не просто поставя летвата високо, но създава изцяло нов стандарт за мярка (@candylion5).

Благодаря ти за това, че ни спаси от посредствеността (@om). Благодаря ти Стив Джобс за iPad - най-добрият помощник при гледането на малки деца (@matthewherper). Благодаря ти, че направи 1984 г. много различна от "1984" на Оруел (@adnys). Изключете си iPhone--ите за час в памет на Стив Джобс. Когато отново ги включите, спомнете си колко различен е животът ви заради неговата работа (@thatdrew). Тази вечер едно 5 годишно дете се моли (наистина): Господи, моля те забавлявай се тази вечер с човека, който изобрети iPhone и iPad (@nicolebernier). В памет на Стив Джобс натиснете Shuffle на музиката ви за следващите 24 часа (@annkpowers). Светотатствена картина: Стив Джобс пристига в Рая. Музиката е ужасна. Джон Ленън блъска по вратите: "Стив! Измъкни ме оттук" (@tcarmody). Кучето ми вие страшно, предполагам това е неговият начин да изрази почитта си към Стив Джобс (@pwthornton). Знам с абсолютна сигурност, че никога няма да успея да направя животът си толкова значим, колкото беше твоят. Почит! (@clevertitletk)

Знамената пред централата на Apple са вдигнати на половина (@mental_floss). Наистина е трогващо да видиш, че всеки туит и пост е за Стив Джобс. Истинското влияние и значимост обаче не се измерват в Туитър (@augieray). Apple промени живота ми. Отново и отново (@poetabook). Почетете Стив Джобс като сътворите неща, които имат значение и които идват от сърцето ви (@hunterwalk).

Хората, които са достатъчно луди, за да си помислят, че могат да променят света, всъщност са онези, които наистина го променят (@jackiyo).

Майната му на рака! Сериозно (@kul).

*Снимки: Getty Images/ Guliver

Студент от Хонконг създаде най-популярния символ на сбогуването с Джобс

Студент по дизайн от Хонконг създаде изображение, което плъзна като горски пожар из Интернет след новината за смъртта на Стив.

Комбинацията между логото на компанията "Епъл" и профила на нейния съосновател станаха световен хит заради минимализма си и вълнуващия символизъм, съобщи "Ройтерс". Авторът му е получил предложения за работа, а безброй находчиви търговци веднага превърнаха изображението в златна мърчъндайз мина, поставяйки го по тениски, чаши, значки...

Създателят е 19-годишният Джонатан Мак, студент в Училището по дизайн към Политехническия университет на Хонконг. Идеята му била да вгради силуета на мястото на "отхапаното" парче от ябълката на "Епъл" като символ едновременно на отсъствието и присъствието му в сърцевината на компанията и нейното послание.

Картинката е създадена през август, когато бе обявено, че Стив Джобс напуска, но след новината за кончината му плъзна с бясна скорост из Интернет, събирайки хиляди коментари. Актьорът Ащън Къчър например я постави на профила си в "Туитър".

"Беше откачен ден за мен. Едновременно съм развълнуван и ужасен", сподели Мак пред "Ройтерс". Междувременно младежът получил и предложения за работа като дизайнер. "Направо нямам думи", коментира той след поклонението в магазина на "Епъл" в Хонконг.

"Първоначално смятах да поставя черно лого на бял фон. Но в това не достигаше тъга. Просто исках да е тихо отдаване на почит. Просто едно тихо осъзнаване, че от "Епъл" вече липсва едно парче."