05 ноември от 19 часа в Студио 5 ще посрещнем Иван Жеков - пиано - за една вечно млада и вечно вълнуваща музикална програма.

Евъргрийните на 20-ти век - Едит Пиаф, Франк Синатра и Бийтълс ще прозвучат през призмата на соло пианото.

Иван Жеков е завършил е с отличен успех Държавното Музикално Училище в София през 1960 г., а през 1964 - Музикалната Академия в столицата в класа по пиано на проф. Люба Енчева - също с отличен успех.

Две години по- късно абсолвира майсторския клас за концертиращи изпълнители при Академията.

След спечелването на златен медал на международния конкурс за пианисти „Бузони" през 1966 г. в гр. Болцано и сребърен медал на конкурса „Виоти" в гр. Верчели - и двата в Италия, Иван Жеков започва активна концертна дейност в страната, в някои европейски страни, както и в Китай, Куба и Египет.

Освен като солист той концертира и със световно известни музиканти като Пиер Фурние от Франция, Рикардо Однопосов от Австрия, Марк Каплан от САЩ, Луиджи Алва-Перу (тенор от Миланската скала), Даниел Подловски от Румъния, както и с Емил Камиларов, Дина Шнайдерман, Минчо Минчев, Георги Бадев, Лидия Ошавкова и други.

От 1983 г. Иван Жеков работи дълги години в Германия като пианист, композитор и педагог. Продължава активната си концертна дейност - предимно в Германия, Австрия и Швейцария.

Голям брой от неговите произведения са издадени при различни музикални издателства През 1994 г. пиесата му „Terra sacrа" за струнен оркестър е отличена на международния конкурс за композиция „Е. Блох" в Лугано, Швейцария.

Завръщайки се в България през 2008 г. Жеков продължава концертната си дейност като солист и изпълнител на камерна музика. В програмите си той включва творби от класиката и романтиката, както и популярни евъргрийн мелодии на 20-ти век, които ще чуем в Студио 5 на 05 ноември.

Билети: 6 лв. на билетен център НДК и в Студио 5 преди началото на събитието.

Източник: