Противно на слуховете д-р Неделя Щонова е върл противник на пластичната хирургия и разкрасителни интервенции, а с откровението си, че никога не е стъпвала на козметик озадачи всички представителки на нежния пол. В същото време красивата телевизионерка се е съхранила и наистина е учудващо, че няма и нито една корекция по лицето.

„Нещата, свързани със силикон, корекции, хирургично премоделиране на лице, тяло, филъри, изкуствени мигли… и изобщо пластмасoвите хора… ме притесняват. Винаги ясно съм изразявала несъгласието си с пластичната хирургия. Ако някога мракът на апатията незнайно как се намърдат в душата ми, може и да се замисля. Но докато вярвам, че животът е пълен c любов, ярък, жив, смислен u красив – не, не бих прибегнала до услугите на пластичен хирург. Аз се вълнувам, когато помагам на хората, а не когато имам бръчки. Изпитвам силна болка и дори се възмущавам при вида на красиви лица, натъпкани с набухватели. Защо да се лъжем? Кого да лъжем? Мисля, че след пластични промени човек гyби своята автентичност, индивидуалност“, категорична е 48-годишната докторка.

Тогава обаче как успява да бъде толкова младолика и със съвършени манекенски мерки, питат се тв маниаците. Тайната на Неделя Щонова всъщност е редовният спорт и някои бонус правила, които тя разкрива. „Лицето обаче е израз на душата ни. Това, на което служим, се отпечатва върху нас. Това, за което поемаме отговорност, огъва чертите по специфичен начин. Иначе плувам два дни в седмицата поне по 90 минути. Правя йога почти всеки ден. Ходя фитнес. Ползвам стълбите. Медитирам. Канализирам емоциите си. Прощавам. Всеки ден намирам повод за вдъхновение.

Не отлагам, действам! Никога не съм стъпвала на козметик. Нямам време за това. Ставам рано, в 6 часа това е изключителен метод за овладяване на времето. Пия зелен чай. И всеки ден, след като взема душ, завъртам кранчето в обратна посока, обливам се с ледена вода. Ползвам излагането на стyд като инструмент за усъвършенстване. Спя на хладно, при по-ниски температури -17-20 градуса“, обяснява красивата лекарка.

„Избягвам вредна храна. Не пия, не пуша. Придържам се към нисковъглехидратен, алкален и безглутенов режим. Предпочитам неживотински източници на протеин. От доста време в хладилника няма никакъв рафиниран въглехидрат. Харесвам алкалните храни. Хапвам плодове, малко риба с ориз или зеленчуци. Ограниченията ми са и по отношение на количеството. Рядко преяждам, лошо ми е от много храна, ставам от масата една идея леко гладна.

Не чакам да се натрупат два-три изпиши килограма, ако кантарът се размърда – реагирам моментално. Когато съм съсредоточена в работата, не чувствам глад. А аз в 80% от времето си съм съсредоточена. Моята самодисциплина по отношение на храната е добра. Като кажа „не“, е „не“! Мога да вечерям само задушени броколи и да ми е толкова вкусно и приятно. Прилежна съм и пo отношение на спорта. Непрекъснато съм в движение“, допълва още Неделя Щонова.

Тя признава, че не държи на скъпата козметика. „За мен е важно отвътре да ми е чисто. Гледам в кремовете да няма нефтохимикали, пapaбени и синтетични ароматизатори. Предпочитам да си намажа лицето с чист зехтин и мед, отколкото да „инвестирам“ 500 лева за минерални и целебни вещества, извлечени от термални извори, поместени в специален флакон със сребърно покритие и облицовани с японска мраморна хартия, Мерси. По-добре да ги дам за добра храна и уроци по плуване на дъщеря ми“, казва красивата водеща.