Нова война се заражда в музикалните среди. Причината е недоволство на голяма част от изпълнителите от концерти на техни колеги, които получават субсидия от държавата. Такъв е случаят със събитието "Криско и Филхармонията", организирано от рапъра и Разградската филхармония с диригент Левон Манукян, пише „България днес”.

Hotnews.bg припомня, че Криско обяви няколко дати за концерти в България, но засега се е състоял само един-във Варна. Изявите му в Бургас и Плевен бяха отменени и въпреки че габровлията твърдеше, че отлагането е по технически причини, стана ясно, че почти нулевият интерес към концертите ги е провалил. Без шум е паднала и изявата в Пловдив преди три дни, като нова дата не е насрочена, а малцината, купили билети, трябва да си получат парите от продуцентската фирма. Така писанията, че Слави щял да спасява Криско, като запълни залата му във Филибето, се оказаха силно преувеличени.  

Срещу този род концерти се обяви дует "Ритон". Катя и Здравко публично изразяват мнението си, че не е честно едни концерти да получават помощ от държавата, а други абсолютно никаква. "Така е. Наскоро разбрахме, че това е практика и модерно за повечето поп и рап певци. Държавните симфонични оркестри, когато организират мероприятие с известен изпълнител, се радват на посещаемост. Пълните салони означават и много големи приходи. Доколкото сме запознати, на всеки лев от билет се дава 6 лева помощ от държавата", обяснява казуса Катя от най-популярният ни дует.


Факт е, че има действащ закон и съществува утвърден стандарт за финансиране на държавните културни сцени. Според модела за финансиране на тези институции държавна субсидия се дава за всеки лев реализирани приходи за собствени театрални или музикални продукти. Така драматичните театри получават по 2,50 за всеки лев приходи. Филхармониите, оперите - по 6 лева.

Простите сметки показват, че ако един билет струва 10 лева, за него се получава 60 лева държавна подкрепа. Точно заради това голяма част от естрадната гилдия е на мнение, че подобни събития се правят именно с тази цел да докарат високи приходи, а художествената стойност на проекта остава на заден план.
Не на същото мнение е диригентът на Разградската филхармония Левон Манукян. Според него това е начин оркестрите да оцелеят финансово, но в никакъв случай не е за сметка на качеството. "Какво ли не чухме за нашия концерт. Но в крайна сметка зрителски интерес единствен показва какво има смисъл да се прави", категоричен е Манукян. Самият рапър и пресаташето му отказаха да коментират казуса.


Концертът "Криско и Филхармонията" си навлече гнева на гилдията още от създаването му. Певицата Рут Колева първа повдигна темата, като обяви концерта за пълен абсурд. Последва мнение и на диригента на Софийската филхармония Найден Тодоров.
"Нямам нищо против Криско. За всеки влак си има пътници, за неговия очевидно пътниците са много. Много повече, отколкото повечето от нас биха признали. Имам обаче много против понятието "филхармония" да се използва в такова съчетание.
Това, което видно е подразнило диригента, е неправилната употреба на думата "филхармония" и асоциацията със Софийската филхармония, която реално няма нищо общо с проекта и не застава зад идеята да се експериментира по подобен начин.