Франция спечели големия финал на Детската Евровизия 2020, който се проведе в Полша. Песента на Валентина „J’imagine“ („Представям си”) триумфира с 200 точки, като оглави класациите на журитата и онлайн вота, които имаха равна тежест при определяне на победителя. На второ място завърши представителката на Казахстан Каракат Башанова с емоционалната балада „Forever” („Завинаги“), а на трето място се класира Солеа от Испания с енергичната си песен „Palante” („Движи се“). Топ 5 допълват Нидерландия и Беларус.

За първи път в историята на конкурса участниците трябваше да представят песните си от специално изградени студиа в родните си държави. Това се наложи заради рестрикциите за пътуване заради пандемията от коронавирус. Шоуто можете да гледате отново в официалния канал на конкурса в YouTube.

България има общо 6 участия на Детската Евровизия. Най-добрият резултат за страната ни носят Крисия, Хасан и Ибрахим през 2014 година в Малта, където завършват на второ място. Сегашната победителка от Франция много прилича на нашата Крисия от онова време не само като прическа и лице, но и като настроение. През 2015 София е домакин на Детската Евровизия, която все още е най-голямото телевизионно събитие организирано някога в България. Последното ни участие на Детската Евровизия е през 2016 година в Малта.

Българският представител на Евровизия Виктория поздрави Валентина от Франция в Twitter. На 20 ноември талантливата българска певица представи една от потенциалните си песни за Евровизия 2021 “Ugly Cry”, с която предизвика огромен интерес сред международните журналисти и музикални фенове. Българската делегация отново ще заложи на успешния модел с вътрешна селекция, а финалното решение за българската песен за конкурса ще бъде обявено през месец март.

Евровизия 2021 ще се проведе в Ротердам на 18, 20 и 22 май и ще бъде излъчвано пряко по БНТ 1 от 22 часа. Проектът „Евровизия“ се реализира като публично-частно партньорство между БНТ и Ligna Group, с подкрепата на финтех компанията iCard. Българите в цяла Европа и Австралия ще могат да подкрепят Виктория на 20 май, когато ще се проведе полуфиналът с участието на България.