Пет наши филма ще бъдат показани в Рим през май на празника на българското кино.

"Това е петата поредна година, в която форума се прави в италианската столица", съобщи Борислава Чакринова, директор на Българския културен институт в Рим.

Фестът е от 9 до 11 май тази година в Дома на киното във вила Боргезе. В предишните четири издания са показани над 35 български филма, като всичките са създадени през последните години - документални, игрални, сериали, анимации. Тази година в Рим празникът ще открие „Аве” на Константин Божанов. На 10 май ще се завъртят 2 серии от втория сезон на сериала „Под прикритие”, следват „Лора от сутрин до вечер”, „Подслон” и „Кецове”. "Така публиката в Италия ще може да оцени както прекрасната актьорска игра, така и техническото ниво, което българските филми започват да показват" каза Борислава Чакринова пред "Фокус".

Целта на форума е даде място за срещи между българската киноиндустрия и италианската такава. „Тази година по инициатива на италианската страна организираме среща на високо ниво с президента на Eurimages за Италия - Клаудио Сорентино, Генералния Директор на агенцията, която се занимава с авторските права SIAE (Итаианска агенция на авторите и издателите) Гаетано Бландини, Директорът на Дирекция кино към Министерството на културата на Италия Никола Борели и Президента на Асоциацията на киноразпространителите – Област Лацио – Валтер Казини.

Надяваме се освен филмите, които показваме, да има конкретен ефект от това, че тук идват толкова представители на българската киноиндустрия - продуценти, режисьори, актьори. Опитваме се да ги срещнем с техните италиански колеги и се надяваме това да даде плодове и в някои от следващите издания на Празник на българското кино в Рим да можем да покажем нещо съвместно, което те са реализирали благодарение на тези срещи”, обясниЧакринова. Празникът на българското кино се провежда с подкрепата на Столична община, община Рим, Асоциацията на италианските киноразпространители на Област Лацио и др.