Повече от 70 са събитията в афиша на тазгодишната Аполония.

Тази година е 33-то му издание. Започна на 26 август в Созопол и ще продължи 11 дни – с ден повече от традиционното.

Културният афиш прелива от изненади – театър, изобразително изкуство, музика...

За поредна година официалното вино на фестивала е на New Bloom Winery, които ще допринасят за настроението на музикалните прояви всяка вечер.

Избата е позната с марките си Verano Azur, PIXELS, F2F, a по време на Аполония ще представи най-новaта серия – едноименната New Bloom. Бялото е купаж от Совиньон Блан и Шардоне, а розето - от Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира. Избата е подготвила специални дегустации за концертите, джаз изпълненията и театралните постановки по време на феста, като всеки желаещ ще може да си купи от най-новите и модерни български вина. Те се правят от собствено грозде от над 6000 дка в Тракийската низина.

Откриването на Аполония е със световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове”. Ден по-късно с чаша вино в ръка ще слушаме концерта промоция на Камелия Тодорова и Орлин Павлов, подкрепени от музикантите от JP3.

Сред водещите концерти е този на Люси Дяковска, която със съпровод на Плевенската филхармония ще изпее хитове от мюзикъли: „Уестсайдска история”, „Исус Христос Суперзвезда”, „Кабаре”, „Коса”, „Чикаго”, „Котки”, „Клетниците”, Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени”. Васил Петров е подготвил специална музикална изява в памет на Ал Жиро.

Голямата звезда на Аполония тази година е Лили Иванова. На 1 септември, дни преди старта на националното й турне, амфитеатърът в Созопол посреща Примата на българската музика и нейните музиканти – Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Веселин Веселинов-Еко (бас китара и контрабас), Ангел Дюлгеров (китара и цигулка), Росен Ватев (ударни), Орлин Цветанов (цигулка) и ЛаТиДа (беквокали). Концертът включва някои от най-новите песни на Лили Иванова.

Помните ли онова бунтарско момче, което пееше „Всичко се връща“? Да, точно така Руши Видинлиев се завръща на концертната сцена. След три рекордно разпродадени дати през ноември 2016 и март 2017 в София, Руши също става част и от програмата на 33-я фестивал „Аполония“. Датата е 2 септември/ събота, а концертът е в Амфитеатъра в Созопол (Стария град).

На 5 септември е купонът „50 години „Щурците”. „Хубавата музика върви с хубаво вино. Затова за нас е чест, че можем да сме партньори в един толкова мащабен фестивал. Подкрепяме изкуството с огромно удоволствие, както правим и виното си” коментират спонсорите от New Bloom Winery.

В театралния афиш са повечето най-успешни представления от последния сезон: „Еквус” и „Като трохи на прозореца” на Младежкия театър, „Името” на Сатиричния театър, „Богът на касапницата” на Народния театър „Иван Вазов”, „Черното пиле” на Мариус Куркински, „Редки тъпанари” на Теди Москов с Русенския театър и други.