Четирима от най-добрите пианисти - ИВАН ЯНЪКОВ, ГЕОРГИ ЧЕРКИН, АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ-СИН и ЖИВКО ПЕТРОВ се събират за първи път заедно за общо концертно изпълнение - “ДЖАЗЪТ СРЕЩА КЛАСИКАТА” на 4 рояла в зала 1 на НДК.

Грандиозното събитие ще се проведе на 18 юни 2015 г. (четвъртък) от 19:00 ч. и е част от ХХ-то издание на традиционния за НДК фестивал “САЛОН НА ИЗКУСТВАТА”. Както пожъналите небивал успех “КВАРТЕТ – ОПАСНИ ВРЪЗКИ СЛЕД КРАЯ НА СВЕТА” и “УЛИЦАТА” , концертът за 4 рояла “ДЖАЗЪТ СРЕЩА КЛАСИКАТА” е изцяло продуциран от НДК.

“Идеята за проекта възникна през ноември, когато разговарях с моите колеги и всички бяха много въодушевени. Истината е, че пианото е единственият инструмент, на който можем да свирим много ноти едновременно, при това с 40 пръста - това не може да се случи на други инструменти. По този начин може напълно да се постигне оркестров ефект с 4 рояла”, подчерта Иван Янъков.

Той сподели, че виртуозите са решили да комбинират в репертоара си познати и непознати произведения, но с подчертан акцент от техни собствени интерпретации и визии върху тях. “С изключение на Бах, всички останали пиеса са с лек туист и адаптация”, сподели той.
“В днешно време, т.нар. “класически композитори” взимат много джазови елементи, защото джазът се е утвърдил като стил повече от 100 години и джаз елементи могат да се открият в творчеството на много композитори назад през вековете”, категоричен беше Янъков.
“Щастлив съм, че имам възможността да бъда с такива големи музиканти на сцената на зала 1 на НДК, където аз самият съм присъствал на изключителни концерти.

Много рядко съм имал шанса като музикант да стъпя на тази сцена и няма да крия, че имам сценична треска от момента, в който Иван ми предложи тази идея”, не скри вълнението си Ангел Заберски. Той сподели любопитната подробност, че четиримата виртуози ще проведат заедно само две репетиции преди датата на спектакъла и сравни тръпката като “алпинизъм без предпазно въже”.
Заберски благодари на ръководството и екипа на НДК за това, че са прегърнали идеята и са осигурили 4 рояла за спектакъла. “Трудна задача, чието изпълнение направи възможен този уникален концерт”, коментира Заберски.

“Всичко е музика - и джазът, и класическата музика са достатъчно сериозни стилове. Това е и причината, поради която Бах ще бъде изпълнен по начина, по който е написан от самия него. “Рапсодия в синьо” от Джордж Гершуин също е изключително сериозно произведение с елементи на, зараждащия се по онова време, джаз в САЩ. Ние ще го изпълним, както е в оригинал, като там ще има добавени контрабас и ударни инструменти”, допълни още той.

Живко Петров също изказа своите благодарности към организаторите за възможността този концерт да бъде факт, както и към тримата си колеги, с които ще станат рамо до рано на една сцена на 18 юни в зала 1 на НДК. “Факт е, че най-големите джазмени са класиците, тъй като те са импровизирали навремето и са записвали нещата, които творят”, подчерта Живко Петров.

“Всеки от нас е свирил, както класика, така и джаз. Ние с Иван не можем да свирим само класика, както и нашите колеги не могат да свирят само джаз. Още от малък започнах да импровизирам, да свиря джаз и така започна всичко”, сподели Георги Черкин.

Незабравимото събитие се явява уникален шанс за публиката да чуе и види нещо изключително рядко срещано, поради техническата трудност да се обединят 4 рояла на една сцена. Уникален ще е и заради възможността да се чуят, освен класическите произведения за 4 рояла, така и аранжименти на прочутите танга на Пиацола, а не на последно място - кулминацията на концерта с “Рапсодия в синьо” от Джордж Гершуин.

Концертът ще продължи и на АФТЪР ПАРТИТО В “СТУДИО 5”, на което големите пианисти ще продължат със своите виртуозни изпълнения на живо, а посетителите от концерта в зала 1 ще могат да получат 20% отстъпка от редовните цени на клуба.

ПОВЕЧЕ ЗА ЧЕТИРИМАТА ВИРТУОЗИ
Виртуозен пианист, композитор и аранжор, ЖИВКО ПЕТРОВ е един от най-големите български джаз пианисти с регулярни изпълнения в над 30 държави по света. Той е един от създателите на джаз формацията “Jazz Breakers”.

ГЕОРГИ ЧЕРКИН е един от най-талантливите и известни съвременни български пианисти, изнасял концерти в прочутите Palais des Beaux Arts в Брюксел, Auditorium в Рим, Convention Centre в Окинава, Seoul Arts Centre в Сеул, Musikhalle в Хамбург и Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк.

Пианист, композитор и аранжор, АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ–СИН е едно от най-големите имена в българския джаз, с множество издадени дискове. Основател e на няколко успешни джазформации, изнасяйки концерти в партньорство с наши знаменити музиканти.

Пианист и диригент с активна международна кариера, ИВАН ЯНЪКОВ изнася концерти в над 30 държави в Европа, Азия и Северна Америка. Сред големите зали, в които е оставил следа със своите виртуозни изпълнения фигурират Carnegie Recital Hall в Ню Йорк, Tokyo Metropolitan Arts Center в Токио, Kitara Hall в Сапоро, City Hall в Хонг Конг и др. Той също така свири и камерна музика с членове на Лондонската филхармония.