Медици, анализирали романите на Иън Флеминг за Джеймс Бонд, доказаха, че любовта на Агент 007 към алкохола, ще го остави импотентен и на прага на смъртта, предаде Би Би Си.

Лекарите в Дерби и Нотингам са анализирали всичките 14 романа за героя и са заключили, че средните 92 единици алкохол, които поглъща Джеймс Бонд седмично, го правят непоправим алкохолик, пише ''Всеки ден''.

"Той е известен с това, че се наслаждава на употребата на тютюн, алкохол и жени. Любимата му фраза е "Водка Мартини, разклатено, не разбъркано", отбелязват тримата лекари, които се захванали с изследването.

Според изводите, до които стигнали учените, тайният агент „пие най-вече, когато е на мисия за сметка на Нейно величество и има само едно посочване на консумация на алкохол, когато не е на служба".

Световната здравна организация (СЗО) определя 210 грама на седмица (или 3 чаши вино на ден) като гранична стойност, след която потреблението се счита за прекомерно. По дефиниция на СЗО употребата на над 280 грама алкохол е рискована, а над 420 - вредна.

"Седмичната консумация на алкохол от Джеймс Бонд е четири пъти по-висока от максималната допустима доза за мъж", каза д-р Патрик Дейвис, педиатър в общинската болница в Нотингам, един от съавторите на научната статия.

007 е подложен на "значителен риск от развитие на заболяване на черния дроб - цироза, импотентност или други проблеми със здравето, свързани с употребата на алкохол, да пострада сериозно или да умре заради своя алкохолизъм", твърдят учените.