Втори месец в “Ню Бояна” се снима най-скъпата и най-обсъжданата продукция в историята на киноцентъра - “Конан” с режисьор Маркус Ниспел. В кожата на емблематичния персонаж се превъплъщава двуметровият хаваец Джейсън Момоа (30 г.). Звездата на модела и актьор от Хонолулу изгря в хитовия сериал “Спасители на плажа”, в творческата му колекция е и тв поредицата “Старгейт: Атлантис”.

Действието във филма се развива преди около 5000 години. Бащата на Конан е убит. Малкото момче е свидетел на зверството и когато става двуметров исполин, започва да мъсти.

Екипът на “Конан” (продукция на “Лайънсгейт”, “Милениум филмс” и “Ню имидж”) е завзел 6 павилиона на Киноцентъра, външните снимки текат в специално изградени селища над “Ню Бояна” и край Бистрица. Конан е изумителен за играене образ, каза Джейсън Момоа в първото си интервю у нас.

- Г-н Момоа, тук сте вече два месеца, как се чувствате в България?

- Всички са супермили, приятелски настроени към мен, а и в България е много безопасно, тук се чувствам на сигурно място. София е уникален град, предлага много неща, които Америка не може да предложи. В София изпитах удоволствието да преживея 3 сезона - зимен, със сняг, пролет, а преди дни - почти лято. Така че изживях природата в няколко цикъла. Прекрасно е да си в чужда страна и да наблюдаваш как всичко това се случва.

Малко неприятна изненада за мен бяха купищата графити по стените. Не съм фен на уличните рисунки дори в моята собствена страна, но явно у вас са усвоили това изкуство. Днес в Америка не можете да видите толкова графити. В същото време тук на техния фон се чувствах като във филмов декор.

- Как се подготвихте физически за ролята?

- Отделих много време за вдигане на тежести и тренировки с меч. Всеки ден по 2 часа упражнявах бой с меч, още 2 часа вдигах тежести. След това трябваше да правя разтягания. Общо 6 часа дневно тренирах с каскадьорския екип от “87eleven” (компания, специализирана в подготовката и заснемането на екшън сцени; с нейна помощ са заснети “Троя”, “Матрицата”, “Боен клуб”, последният “Рамбо”, “Железният човек 2” и др. - б. а.). Тези момчета успяха да ме вкарат във формата, в която съм сега.

- Тренирате ли бойни изкуства?


- Никога не бях тренирал. Докато работих в сериала “Старгейт: Атлантис”, ми се случи малко да боравя с меч. Но момчетата от “87 eleven” са истински майстори, те ме научиха да използвам бокен - тренировъчен самурайски меч от дърво, нещо съвсем ново за мен. Вълнуващо е, но в крайна сметка това си е просто филмов бой.

- Наложи ли ви се да качите килограми за Конан?

- Да, в самото начало на подготовката трябваше да наддам до 110 кг - най-високото тегло, което някога съм достигал. Сега се върнах обратно на обичайните за мен 102 кг. Защото беше много трудно да тренирам постоянно и да поддържам тази мускулна маса.

- С какво ще бъде различен вашият Конан?

- С това, че аз го играя, а аз съм различен от всеки друг Конан на света. Защото съм дивак и произлизам от диваци (смее се).

- Вникнахте ли в психологията на образа, открихте ли мотивацията на героя?

- Доста четох и разучавах Робърт Е. Хауърд, автора на книгите за Конан, а и бях запален от комикса още като дете. Не съм гледал филмите за Конан, но щом получих ролята, започнах яростно да чета историите на Робърт Хауърд, които изпълват моето въображение. Те бяха добър пътеводител за мен. Всичко, което ми трябва за този образ, е там, и аз почувствах връзката с героя.

- Били сте успял модел, мислите ли, че киното е логично продължение на кариерата ви?

- Това е първият ми голям филм и е много вълнуващо да видя какво ще се случи. Получих тази роля благодарение на участието ми в сериал на HBO, който ще излезе скоро. Апетитът идва с яденето, работата - с работа. Интересно е, че в сериала играя Чингиз хан, а сега - Конан. Два наистина луди образа. Ще ми е много забавно да видя кой на кого би сритал задника, ако се сбият.

- Имахте ли някакви съмнения, преди да приемете ролята на Конан?

- Имах, защото сценарият не беше напълно завършен. Но когато се срещнах с режисьора, той ме увери, че сценарият ще е страхотен, а пък аз много-много исках да изиграя Конан. Изумителен образ!

- Какво е мнението ви за работата на другия много известен човек, роден също в Хонолулу, досещате се кой е той. Какво мислите за неговото управление?

- Аз обичам Обама и чух, че Обама също обича Конан.

- Падате ли си по нощния живот и как ви се струва той в България?


- Много харесвам италианските ресторанти в София. Точно в този момент моето семейство ме очаква в един такъв. Посетих и някои нощни заведения, но не ми харесва хаус музиката, предпочитам да релаксирам с блус. Така че у вас залагам на храната. С екипа ходим и на мексикански ресторант, защото всички сме от Калифорния, и ни липсват боритос, текила и маргарита.

- Кои са вашите идоли в киното?


- Нямам идоли в киното, но имам друг идол, той е музикант и се казва Том Уейтс.

- Харесва ли ви “Ню Бояна” и как работите с екипа на “Ню имидж”?

- Студиото “Ню Бояна” е фантастично! Невероятни снимачни терени и много готини хора. Българите се отнасят много добре с мен, нали, Софи - обръща се към гримьорката София Хвърлева, която в момента премахва много “прорезни рани” от тялото на Конан. - Да, всички тук бяха фантастични. Българските каскадьори са невероятни. Обичам “Ню Бояна”.

Източник: в. "Труд"